NRK Meny
Normal

Sveriges beste tegner i Skien

SKIEN (NRK:) Kunstneren Cecilia Hultman flytter fra store Stockholm til lille Skien. Der skal hun bo og tegne i ett år, takket være et stipend fra Kunstnerbyen Skien.

Cecilia Hultman

MEGET DYKTIG: Hun tegner med fotografisk nøyaktighet, ned til minste detalj. Når hun stiller ut, kombinerer hun ofte tegningene med andre objekter.

Foto: Roald Marker / NRK

Det er stille i atelieret til Cecilia Hultman. Det eneste man hører er lyden av en blyant som tegner raske, men presise streker på arket. Den rolige atmosfæren i Skien er noe av grunnen til at hun valgte å flytte.

– Her kan jeg konsentrere meg bedre enn i Stockholm og jeg hadde allerede tenkt å flytte ut derfra før jeg søkte på stipendet i Skien.

Nært hånd som tegner med blyant

Hon behärskar blyertspennan med en sådan precision att jag har svårt att förstå att det är teckningar jag ser på. Det sier kunstprofessor Håkan Nilsson i Stockholm.

Foto: Roald Marker / NRK

Hvert år i 10 år har Skien kommune lyst ut et bo- og arbeidsstipend. I år valgte juryen Cecilia Hultman. Omtalt av kunstprofessor Håkan Nilsson i Stockholm som en av Sveriges beste tegnere.

– Det var noe vi festa oss ved, selvfølgelig, ler Tom Erik Lønnerød, prosjektleder i Kunstnerbyen Skien.

Fotografisk likhet

– I tillegg sendte hun inn en god søknad med arbeider hun hadde gjort. Samtidig som juryen lot seg fascinere av Cecilia.

Les også: Nye kunstnerstipend utdelt - Skien kommune

– Jeg ble lurt og trodde det var fotografier ved første øyekast. Men det er kanskje vanlig?

– Ja, hun er unik på det området og det ligger et enormt arbeid bak. Når hun stiller dem ut, bruker hun også andre objekter. Det er fascinerende, slår Lønnerød fast.

Kunstnerstipendet i Skien består av 150 000 kroner, hvorav 30 000 settes av til et formidlingsprosjekt. I tillegg får hun gratis bolig og atelier på Spriten, ett nedlagt fabrikklokale der mange andre kunstnere også holder til.

– Det er så trivelig her. Vi møtes gjerne til en kaffepause etter noen timers arbeid, snakker sammen og ser på hverandres arbeid og finner ny inspirasjon, sier Hultman.

Fra spritfabrikk til kunsthall

Skien på kartet

Ordningen med kunstnerstipend gir flere fordeler, mener Lønnerød.

– Det har en uvurderlig verdi for andre kunstnere å få et nytt frisk tilskudd til kunstmiljøet.

Ordningen er ti år. Hva er erfaringene?

De er kjempegode. Jan Kristensen var den første i 2006 og en god ambassadør for Skien og kunstmiljøet her. Nå har vi altså ti kunstnere vandrende rundt i Norge og utlandet som snakker varmt om sitt opphold. Det har stor verdi, slår Lønnerød fast.

Tom Erik Lønnerød

Tom Erik Lønnerød portrettert av forfatter og billedkunstner Victoria Durnak. Hun er en av ti kunstnere som har bodd og arbeidet i Skien i løpet av perioden.

Foto: Roald Marker / NRK

Boligen som kunstnerne blir tilbudt er unik. Den ligger i bydelen Snipetorp og det er ikke hvem som helst som har bodd der tidligere, nemlig Henrik Ibsen.

– Ja, ler Hultman og fortsetter. Det sprer jeg utover i Sverige, så nå har Skien havnet på det svenske kartet.

Planene for arbeidsåret i Skien er ennå ikke helt klare, Men det blir selvfølgelig mulighet for å se noe av det hun har gjort i form av utstillinger.

The longing

Eksempel på arbeid av Cecilia Hultman. Hun kombinerer gjerne tegning med andre objekter.

Foto: Cecilia Hultman
 • Alle ute av køyretøya

  Politiet kjemmer ikkje skadeomfanget etter kollisjonen i Gransherad, men operasjonsleiar Aadne Røilid opplyser at sjåførar og passasjerar har teke seg ut av køyretøya ved eiga hjelp. Det er ein buss og ein personbil som har kollidert på fylkesveg 37.

 • Bil mot buss i Gransherad

  Ein buss og ein bil har kollidert på fylkesveg 37 i Gransherad. Naudetatane er på staden. Skadeomfanget er førebels ikkje kjent.

 • Ber gardeigarar rydde snø

  Gardeigarar i Skien sentrum pliktar å rydde snø frå fortaua, og å strø når det er glatt. Det seier einingsleiar Bjarne Skauen i Skien kommune. Skauen ber gardeigarane legge snøen på eigen eigedom, og ikkje måke han ut i vegen.

 • Skagerak fryktar nye straumbrot

  Skagerak Energi fryktar nye problem med straumforsyninga, dersom det kjem meir snø. Det seier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes. Omnes seier at mange tre står i fare for å knekke, og at dette kan føre til nye straumbrot.

  Helikopter strøm agder energi
  Foto: Odd Rømteland / NRK