Hopp til innhold

Supertalentet Nora: – Skulle ønske jeg var gutt

Nora Eide Lie og Rafik Zekhnini er blant landets største fotballtalenter. De er begge fra Porsgrunn, går på samme skole, og trener omtrent like mye, men der stopper likhetene.

Nora og Rafik

Gresset er grønnere hos Rafik Zekhnini. Rafik Zekhnini og Nora Eide Lie er begge fra Porsgrunn og blant Norges største fotballtallenter. Zekhnini blir skjermet for pressen, mens Eide Lie ønsker seg mer publikum.

Foto: Anne Lognvik, Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Nora Eide Lie er definitivt et av de største talentene i landet. Hun styrer kamper nærmest alene, er ekstremt treningsvillig, og kan nå virkelig langt, sier Lasse Jørn Fredriksen.

Fredriksen er fotballansvarlig på Toppidrettsgymnaset i Telemark. Han trener både Urædds Nora Eide Lie og Odds stjerneskudd Rafik Zekhnini.

Nora Eide Lie

Nora Eide Lie spiller fast på Norges U19 landslag og dominerer for Urædd i 1. divisjon.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
Zekhnini

Rafik Zekhnini har slått igjennom for Odd denne sesongen. Flere utenlandske klubber er interessert i å hente 17-åringen etter flere imponerende kamper.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

– Rafik Zekhnini er helt eksepsjonell. Det har folk allerede fått se, blant annet i kampen mot Borussia Dortmund. Han har en enorm fart, og er en god dribler. Et av de mest spennende talentene i landet, sier Fredriksen.

Store forskjeller

Urædd topper 1. divisjon i fotball for kvinner, og ser ut til å ha stø kurs mot Toppserien. Mens Odd ligger på fjerdeplass i Eliteserien. Urædd har et budsjett for kvinnelaget på 1,1 million kroner i 2015, mens Odd har et budsjett på omkring 80 millioner kroner i år.

– Vi håper å øke budsjettet med en halv million kroner neste år. Blant annet ønsker vi å få til er en ordning der vi legger bedre til rette for spillerne, det kan for eksempel være å sørge for at de får fri fra jobb i forbindelse med kamp. Det kan også bli aktuelt å tilby proffkontrakter til enkelte av de mest sentrale spillerne, men dette vet vi ikke sikkert ennå, sier styreleder i Urædd Sigurd Juvik.

I så fall kan det bety litt penger på konto for Nora Eide Lie, men ifølge Juvik blir dette en årslønn på under 100 000 kroner. Og bare et fåtall av spillerne vil få tilbud om en slik kontrakt.

– Dette er noe vi vurderer, men vi er langt fra sikre på at vi vil komme med et slikt tilbud. Det er i så fall bare for å sikre kontinuitet, sier Juvik.

Lavest på lønnsstigen

Rafik Zekhnini signerte proffkontrakt i januar 2015 og er blant spillerne i Odd som er lavest på lønnsstigen. Men om han får mer spilletid og ansvar krabber han raskt oppover. Spillere med fast plass på laget har over en halv million i årslønn.

– Vi er blant klubbene i landet som har lavest lønnsbudsjett. Flertallet av spillerne har mellom fem- og sekshundretusen kroner i årslønn, sier direktør i Odd Einar Håndlykken.

– Jeg er misunnelig på all oppmerksomheten herrefotballen får. Jeg skjønner jo at det blir forskjeller i lønn, ettersom interessen er mye større for herrefotball. Men noen ganger skulle jeg ønske jeg var gutt, sier Nora Eide Lie.

Les også:

Eide Lie sier at lønn ikke betyr noe spesielt for henne nå, men at hun gjerne vil leve av fotballen i fremtiden.

– Ja, det er en drøm. Men da må jeg til utlandet. I Frankrike og Tyskland, kan man leve av å være kvinnelig fotballproff. Jeg håper å komme dit engang. sier Eide Lie.