NRK Meny
Normal

Sommeren 2017 blir superferie for skolebarn i Telemark

Årets skoleferie i Telemark blir superlang. Barna jubler over en sommerferie med 9 uker i frihet, mens mange foreldre er fortvilet over manglende barnepass.

Bading er en glede sommerferien

Med værgudene på laget kan det bli mye bading på skoleelevene i Telemark under sommerens superferie.

Foto: Guro Lilledal Andersen

Det er kalenderen med plassering av julaften og St.Hansaften som påvirker den lange sommerferien i 2017. Ifjor høst begynte skolene i Telemark en uke før andre fylker. Siden skoleåret er likt for alle - 190 dager - så slutter skolene i Telemark i år 16. juni. Det nye skoleåret i Telemark begynner samtidig med resten av landet. Dermed får skole-Telemark ekstra lang sommerferie.

Kommunalsjef for oppvekst i Skien, Kristian Ripegutu sier at superferien har vært en snakkis på rektormøtene:

Kristian Ripegutu

Kommunalsjef for oppvekst i Skien Kristian Ripegutu sier at superferien er en snakkis.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er mange som lurer på om det er en ny trend at skolene skal ha lengre sommrferie.

– Svaret er at både elever og lærere får glede seg over sommeren 2017, det kan bli lenge til neste gang.

Ripegutu kan ikke huske sist det var 9 uker lang sommerferie. Selv om lærerne i Telemark begynner noen dager før elevene, så kan også Telemarkslærerne glede seg over ekstra lang ferie i år.

Sommerskole og aktiviteter

Mens barna jubler, så er mange foreldre bekymret over problem med barnepass. For engstelige foreldre der besteforeldre-generasjonen fortsatt er yrkesaktive, er tilbudet om organiserte sommeraktiviteter en «pille» mot bekymringer.
Noen er godt igang med organiseringen. Sommerferien er full av tilbud om fotballskoler, feriekolonier og ulike sommerkurs, men ingenting fyller en hel sommer.

Blant de som er først ute med tilbud rett etter feriestart er Fritidsparken i Skien:
– Vi starter med et tilbud så fort skoleferien begynner, og vi holder på til skolen begynner igjen på høsten, med en pause i midt i juli, i perioden for den gamle fellesferien, sier markedssjef Hilde K. Rosenvold i Skien Fritidspark. Hun sier at de nå vil vurdere å utvide sommertilbudet på grunn av den lange ferien.

Hilde K. Rosenvold

Hilde K. Rosenvold i Skien Fritidspark erfarte i fjor at det er et stort behov for fritidstilbud for mange barn så fort skolene tar ferie.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Fritidsparken startet i fjor med organiserte aktiviteter for barna mens foreldrene er i jobb. Erfaringene forteller om stor interesse:

– Vi er inne i bassenget og ute i områdene rundt Fritidsparken med et tilbud der barna blir passet på hele dagen, sier Rosenvold.

9 uker med is og bading?

Med ni ukers sommerferie er det også gode muligheter for å jobbe noen uker. Hvis du greier å skaffe sommerjobb. I forrige uke var det 55 ledige sommerjobber i Telemark på finn.no. Og det er langt fra behovet. Mange sommerjobber er allerede fylt opp.

Så da er det opp til kreativiteten å fylle superferien. Oppvekstsjefen i Skien oppfordrer ungdommen til å komme seg ut av stua og bort fra dataspillene, og nyte ferien: – Is og bading hører sommeren til.