NRK Meny
Normal

Sunnere fett i potetgullet

En undersøkelse fra Mattilsynet som ser på 14 ulike typer potetgull og salte nøtter, viser at det har blitt mindre mettet fett i norske potetgullposer.

Chips

Potetgull har fått mye lavere innhold av mettet fett. Det viser en analyse som Mattilsynet har gjort.

Foto: Janne Seime Siler / NRK

I tillegg til å inneholde mindre mettet fett er alle de 14 produktene som er undersøkt i analysen også være fri for transfett. Det skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Analysen er gjennomført siste halvdel av 2014 og våren 2015 og inkluderer produkter fra blant annet Maarud, Kims og Den lille nøttefabrikken.

Det er utbytting av palmeoljen som skal være årsaken ifølge Mattilsynet. Flere produsenter har byttet ut palmeolje med solsikkeolje, rapsolje og peanøttolje, noe som har ført til at tallet på mettet fett i en potetgullpose på 100 gram nå ligger på mellom to og fire gram. Til sammenligning var tallet 13 gram i 1996.

Dobbelt så mye salt i helsechips

Vi spiser på oss for høyt blodtrykk

Mattilsynet understreker likevel at blant annet høyt saltinnhold gjør at folk flest bør ha et begrenset inntak av salt snacks.

Små mengder tungmetall

Tilsynet overvåker også innholdet av tungmetaller i næringsmidler. I analysen ble potetgull og salte nøtter testet for innhold av arsen, kadmium og bly. Resultatet var at det kun finnes ubetydelige mengder tungmetaller i potetgullet.

 • Odd tapte

  Vålerenga slo Odd 2–1 i kveld. Bilal Njie scoret kampens første, men også Odds eneste mål.

 • Gasslekkasje på Herøya

  En gasslekkasje på Yaras anlegg på Herøya er under kontroll etter at 200 liter ammoniakk lakk ut. Det forteller operasjonsleder Vidar Aaltvedt hos politiet i Telemark. Lekkasjen skjedde litt over kl. 1700 i dag. Ingen personer ble skadet. Målinger i området viser at det nå ikke er fare for liv og helse. Politiet og bedriften skal jobbe videre med å finne ut av årsaken til ammoniakklekkasjen.

 • Helikopter rykket unødig ut

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i forbindelse med aktivering av SOS-funksjon på en smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

 • – Nedslående kontrollresultat

  To personer mistet førerkortet og 24 personer fikk bøter i en trafikkontroll i Gransherad søndag. Barn med rattkjelker gikk langs veien mens kontrollen pågikk.

  – Resultatet av dagens kontroll var nedslående. Det som er helt sikkert er at UP vil besøke Gransherad igjen, skriver politiet på Twitter.