NRK Meny
Normal

Suksess med flyktningguide

BAMBLE (NRK): Ny kultur, nytt språk og nye utfordringer. Å få sin egen flyktningguide var viktig for Rebi Bajtajeva fra Tsjetsjenia da hun kom til Bamble med sine to sønner for 6 år siden.

Suksess med flyktningsguide

Rebi Bajtajeva fra Tsjetsjenia og Else-May Bye har blitt gode venner. Da Rebi kom til Bamble i 2009 ble Else-May hennes flyktningguide.

Foto: Tone Lensebakken

– Jeg har fått veldig god støtte og det har betydd mye for meg. At jeg fikk en egen flyktningguide har vært avgjørende for min integrering i lokalsamfunnet, sier Rebi Bajtajeva.

For seks år siden kom hun som flyktning fra Tsjetsjenia. Sammen med sine to barn bosatte hun seg på Stathelle i Bamble. Barna er i dag 11 og 16 år.

– Det var tøft for meg da jeg kom hit. Men, den hjelpen jeg fikk fra Else-May Bye og hennes mann, Arne har vært fantastisk. De har blitt som besteforeldre for barna mine, smiler Rebi.

Les også: Mange vil bli flyktningguide

Les også: Vil at menn skal gjøre som Juliane

Venner for livet

Else-May Bye har vært flyktningguide i Røde Kors i 6 år.

– Det har vært spennende. En flyktningguide skal jo være til stede og gjøre vanlige ting som å følge på butikken og vise frem lokalsamfunnet. Det primære er å snakke norsk med dem, sier Else-May.

– Det å se hvordan guttene hennes vokser til og hvordan de lærer seg det norske samfunnet er fint å følge med på. Det er klart at man får et forhold til hele familien.

– Dere har blitt venner for livet?

– Det er klart vi har, smiler Else-May.

Viktig tilbud

På landsbasis har Røde Kors rundt 1600 flyktningguider.

– Her i Telemark har vi over 100. Det er hovedsakelig i Porsgrunn, Bamble og Skien. De som kobler seg opp til å være flyktningguider binder seg i et år, cirka to timer i uka, sier kommunikasjonsrådgiver i Telemark Røde Kors, Bjørn Sodeland.

– Bånd knyttes og flere holder kontakten mange år etter at koblingen deres er over. Vi kan slå fast at dette er en stor suksess.

I lokalene til gamle kinoen i Langesund holder flyktningtjenesten i Bamble til. Hver tirsdag tilbyr de leksehjelp for voksne som lærer seg norsk. Rebi brukte tilbudet selv i flere år og nå hjelper hun til som norsklærer.

– Jeg kan ikke si at jeg hjelper, men jeg prøver i alle fall, avslutter hun med et stort smil.

 • Klissvåt helg i vente

  Det ligger an til en klissvåt helg på Østlandet, skriver Meteorologisk institutt på Twitter. Det vil komme to lavtrykk over Telemark, som vil gi mellom 70 og 150 millimeter regn de våteste stedene.

  Laster Twitter-innhold
 • Øl-tyv pågrepet i Notodden

  En øl-tyv i en butikk i Notodden sentrum er pågrepet og kjørt i arresten. Vedkommende hadde oppført seg skremmende mot andre personer, ifølge politiet.

 • Innovasjonspris til Fyresdal

  Innovasjonsprisen for universell utforming 2017 i kategorien landskapsarkitektur er tildelt Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal. Juryen roser kommunen for å ta på alvor viktigheten av å tilby aktiviteter til alle, uavhengig av helse og fysisk form.

  Rullestolstien er et tilbud til alle
  Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk
 • Fire til sykehuset etter ulykke

  Fire kvinner er kjørt til Sykehuset Telemark etter en trafikkulykke på fylkesveg 357 ved Vadrette i Skien i dag. Skadeomfanget er ukjent. Veien var stengt, men er nå åpen igjen.