NRK Meny
Normal

Suksess med flyktningguide

BAMBLE (NRK): Ny kultur, nytt språk og nye utfordringer. Å få sin egen flyktningguide var viktig for Rebi Bajtajeva fra Tsjetsjenia da hun kom til Bamble med sine to sønner for 6 år siden.

Suksess med flyktningsguide

Rebi Bajtajeva fra Tsjetsjenia og Else-May Bye har blitt gode venner. Da Rebi kom til Bamble i 2009 ble Else-May hennes flyktningguide.

Foto: Tone Lensebakken

– Jeg har fått veldig god støtte og det har betydd mye for meg. At jeg fikk en egen flyktningguide har vært avgjørende for min integrering i lokalsamfunnet, sier Rebi Bajtajeva.

For seks år siden kom hun som flyktning fra Tsjetsjenia. Sammen med sine to barn bosatte hun seg på Stathelle i Bamble. Barna er i dag 11 og 16 år.

– Det var tøft for meg da jeg kom hit. Men, den hjelpen jeg fikk fra Else-May Bye og hennes mann, Arne har vært fantastisk. De har blitt som besteforeldre for barna mine, smiler Rebi.

Les også: Mange vil bli flyktningguide

Les også: Vil at menn skal gjøre som Juliane

Venner for livet

Else-May Bye har vært flyktningguide i Røde Kors i 6 år.

– Det har vært spennende. En flyktningguide skal jo være til stede og gjøre vanlige ting som å følge på butikken og vise frem lokalsamfunnet. Det primære er å snakke norsk med dem, sier Else-May.

– Det å se hvordan guttene hennes vokser til og hvordan de lærer seg det norske samfunnet er fint å følge med på. Det er klart at man får et forhold til hele familien.

– Dere har blitt venner for livet?

– Det er klart vi har, smiler Else-May.

Viktig tilbud

På landsbasis har Røde Kors rundt 1600 flyktningguider.

– Her i Telemark har vi over 100. Det er hovedsakelig i Porsgrunn, Bamble og Skien. De som kobler seg opp til å være flyktningguider binder seg i et år, cirka to timer i uka, sier kommunikasjonsrådgiver i Telemark Røde Kors, Bjørn Sodeland.

– Bånd knyttes og flere holder kontakten mange år etter at koblingen deres er over. Vi kan slå fast at dette er en stor suksess.

I lokalene til gamle kinoen i Langesund holder flyktningtjenesten i Bamble til. Hver tirsdag tilbyr de leksehjelp for voksne som lærer seg norsk. Rebi brukte tilbudet selv i flere år og nå hjelper hun til som norsklærer.

– Jeg kan ikke si at jeg hjelper, men jeg prøver i alle fall, avslutter hun med et stort smil.