NRK Meny
Normal

Strutter av selvtillit

Erotisk vekst fra faraoenes tid er blitt trendy.

Asparges er blitt trendy.
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Asparges var godbiter for faraoene. De gamle grekerne trodde det lå potenskraft i de stive skuddene. Nå setter landbruksmyndighetene inn støtet og oppfordrer bønder i Vestfold og Telemark til å gripe sjansen.

 

 

 

Trygve Tvedten er en av få norske aspargesdyrkere.

Trygve Tvedten fra Østby Søndre gård i Tjølling er en av få norske aspargesdyrkere.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

6000 år gammel

Asparges har en 6000 år lang historie rundt Middelhavet, men i Norge har den attraktive grønnsaken vært dyrket i kanskje hundre år.

Nå ser det ut til at nordmenn virkelig har fått smaken på asparges, for importen ble firedoblet fra 1993 til 2002. I dag dekker noen få bønder bare 5 prosent av det norske markedet for asparges, og landbruksmyndighetene mener det er plass til mange flere. Dermed kan asparges bli en ny vekstnæring her i landet.

Topp kvalitet

Norsk asparges kan ikke konkurrere med Spania, Italia eller Peru på pris, men i kvalitet er det ingen som slår den norske, mener aspargesbonde Trygve Tvedten på Østby Søndre gård i Tjølling.

- Og det har vært en enorm vekst. Siden jeg startet i 1993, har det økt med 18 prosent hvert år.

Om asparges har den effekten som de gamle grekerne trodde, er ikke godt å vite. Men uansett er det snakk om en delikatesse som kan nytes på mange måter. Med olivenolje, salt og revet parmesan for eksempel ...

 

 

 

 

Nygrillet asparges med olivenolje, salt og revet parmesan.

Fersk og nygrillet asparges med olivenolje, salt og revet parmesan.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK
 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Hei slo Urædd

  Hei slo Urædd 2–0 i en kvalifiseringsrunde i fotballcupen i kveld. Olivier Occean debuterte for Urædd, men kom ikke på skåringslista.

 • Grenland Havn vil kjøpe hytter

  Grenland Havn ønsker å kjøpe ut 20 hus og hytter i Frier Vest i Bamble. Området er pekt ut som et av de viktigste næringsarealene i regionen i årene fremover, skriver TA.