NRK Meny
Normal

Strutter av selvtillit

Erotisk vekst fra faraoenes tid er blitt trendy.

Asparges er blitt trendy.
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Asparges var godbiter for faraoene. De gamle grekerne trodde det lå potenskraft i de stive skuddene. Nå setter landbruksmyndighetene inn støtet og oppfordrer bønder i Vestfold og Telemark til å gripe sjansen.

 

 

 

Trygve Tvedten er en av få norske aspargesdyrkere.

Trygve Tvedten fra Østby Søndre gård i Tjølling er en av få norske aspargesdyrkere.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

6000 år gammel

Asparges har en 6000 år lang historie rundt Middelhavet, men i Norge har den attraktive grønnsaken vært dyrket i kanskje hundre år.

Nå ser det ut til at nordmenn virkelig har fått smaken på asparges, for importen ble firedoblet fra 1993 til 2002. I dag dekker noen få bønder bare 5 prosent av det norske markedet for asparges, og landbruksmyndighetene mener det er plass til mange flere. Dermed kan asparges bli en ny vekstnæring her i landet.

Topp kvalitet

Norsk asparges kan ikke konkurrere med Spania, Italia eller Peru på pris, men i kvalitet er det ingen som slår den norske, mener aspargesbonde Trygve Tvedten på Østby Søndre gård i Tjølling.

- Og det har vært en enorm vekst. Siden jeg startet i 1993, har det økt med 18 prosent hvert år.

Om asparges har den effekten som de gamle grekerne trodde, er ikke godt å vite. Men uansett er det snakk om en delikatesse som kan nytes på mange måter. Med olivenolje, salt og revet parmesan for eksempel ...

 

 

 

 

Nygrillet asparges med olivenolje, salt og revet parmesan.

Fersk og nygrillet asparges med olivenolje, salt og revet parmesan.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK
 • Se fredagens sending fra Østafjells

  Siste nytt fra NRK Østafjells fredag 19. januar 2018, klokken 18.55.
 • Ett skritt nærmere datasenter

  Rådmann Ole Magnus Stensrud i Skien har godkjent arbeidet med reguleringsplan for et nytt datasenter nord for Skien. Nå sendes det videre til Teknisk Hovedutvalg, som vil behandle det i sitt første møte 30. januar.

 • To personar til helsesjekk

  To personar er sendt til helsesjekk etter ein kollisjon i Gransherad i ettermiddag. Det var ein buss og ein personbil som kolliderte på fylkesveg 37. Ifylgje politiet skjedde kollisjonen då personbilen braut vikeplikta.

 • OBS-varsel om nytt snøkaos lørdag

  Meteorologen kommer med OBS-varsel og melder om mer snø i Telemark i morgen, lørdag. Det kan by på utfordringer for trafikantene. Skagerak Energi har ekstra mannskaper i beredskap dersom snøen skulle føre til problemer for strømnettet.

  Laster Twitter-innhold