Asparges var godbiter for faraoene. De gamle grekerne trodde det lå potenskraft i de stive skuddene. Nå setter landbruksmyndighetene inn støtet og oppfordrer bønder i Vestfold og Telemark til å gripe sjansen.
6000 år gammel
Asparges har en 6000 år lang historie rundt Middelhavet, men i Norge har den attraktive grønnsaken vært dyrket i kanskje hundre år.
Nå ser det ut til at nordmenn virkelig har fått smaken på asparges, for importen ble firedoblet fra 1993 til 2002. I dag dekker noen få bønder bare 5 prosent av det norske markedet for asparges, og landbruksmyndighetene mener det er plass til mange flere. Dermed kan asparges bli en ny vekstnæring her i landet.
Topp kvalitet
Norsk asparges kan ikke konkurrere med Spania, Italia eller Peru på pris, men i kvalitet er det ingen som slår den norske, mener aspargesbonde Trygve Tvedten på Østby Søndre gård i Tjølling.
- Og det har vært en enorm vekst. Siden jeg startet i 1993, har det økt med 18 prosent hvert år.
Om asparges har den effekten som de gamle grekerne trodde, er ikke godt å vite. Men uansett er det snakk om en delikatesse som kan nytes på mange måter. Med olivenolje, salt og revet parmesan for eksempel ...