Striden om Gaustatoppen er avgjort

Full seier til Staten og Tinn kommune i striden om hvem som eier Gaustatoppen i Telemark.

Gaustatoppen i morgensol

STRID OM EIERSKAP: Rettssystemet måtte til for å avgjøre hvem som eier Gaustatoppen i Telemark.

Foto: Helge Søfteland

Seks grunneiere gikk til rettssak mot staten for å få kjøpe tilbake området rundt Gaustatoppen etter at forsvaret avviklet sitt anlegg. Gaustatoppen er det mest populære turmålet i Telemark og blir hvert år besøkt av over 80.000 mennesker.

Oslo tingrett skulle avgjøre saken, og har fastslått at Staten hadde full rett til å overføre forsvarsanlegget til Tinn kommune, uten at det utløser forkjøpsretten til grunneierne.

– Her har kommunen og Staten fått full frifinnelse. Det overrasker oss egentlig ikke, for vi mener vi har hatt en saksbehandling og et standpunkt i saken vi mente var riktig, sier rådmann i Tinn, Rune Lødøen til NRK.

De seks grunneierne gikk til rettssak mot staten for å få kjøpe tilbake området Staten og Forsvaret overtok til sine Nato- anlegg i 1955.

Nasjonal spydspiss

Rådmannen sier at kommunen hele tiden har hatt en plan om at Gaustatoppen skal utvikles til en nasjonal spydspiss, og at dommen er svært viktig.

– Det har vært svært viktig for kommunen, fylkeskommunen og Hjartdal kommune og fortsatt stå på at det bør være offentlig eierskap på både fjellanlegget og på Gaustatoppen.

Dommen er ikke rettskraftig.