NRK Meny
Normal

– Det er utrolig mange detaljer å huske på

Loseksamen er ingen enkel øvelse. At statslosen er god på visualisering kan være forskjellen på liv og død.

Thore Green besto den muntlige eksamen

BESTÅTT: Thore Green besto den muntlige eksamen som statslos.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK

"Kommer litt styrbord når vi har passert rundseileren ved Valberg, så får vi da Galleiodden om babord, seiler den i rød. Da seiler vi den til den blir hvit."

Thore Green har tidligere vært los i Oslo. Nå vil han jobbe i Brevik. Han lukker øynene og skildrer nøye hvor skip kan og ikke kan kjøre i inngangen til havnene. Foran ham sitter kommisjonen bestående av fem menn som følger alt han sier med argusøyne.

De bestemmer om han består eksamen eller ikke.

«Han var veldig grundig og brukte god tid slik at alle klarte å følge med»

Geir Henning Eikeland
Loseksamen

Kommisjonen fulgte nøye med på Greens skildringer av sjøen.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK

Fornøyd med eleven

Å bli statslos er ingen lek. De skal ha mye erfaring, og de skal kjenne sjøen de ferdes i bedre enn sin egen bukselomme.

Geir Henning Eikeland er losoldermann og har hatt en stor rolle i denne eksamensperioden. Han har sørget for at Green har fått den nødvendige opplæringen.

– Det gikk veldig bra. Han var veldig grundig og brukte god tid slik at alle klarte å følge med. Det er et veldig stort området han skulle dekke, legger han til

Loseksamen

Geir Henning Eikeland er imponert av Green.

Foto: Sondre Tallaksrud
Loseksamen

Rune Oldervik setter harde krav til hvem som får bli los.

Foto: Sondre Tallaksrud

Sjøen må pugges til punkt og prikke

Green sier seg enig med Eikeland.

– Det gikk ganske bra det her. Det er klart det er mye å sette seg inn i. Det har blitt mye kartlesing de siste 14 dagene, sier Thore Green.

– Det er utrolig hvor mange detaljer å huske på.

En viktig jobb

Formann i kommisjonen Rune Oldervik er godt fornøyd med Green.

– Han klarte seg veldig bra, han var rolig og behersket. Til og med jeg klarte å følge med.

Han mener dette er en viktig jobb, og forklarer hva de ser etter når de skal ansette en ny los. Det er flere hundre søkere per jobb som lyses ut.

– Vi har strenge krav. Det viktigste vi ser etter er en som er kjent i det farvannet som skal seiles i. Da tenker jeg på lykter, strømforhold og lignende.

Her er en kortfilm om lostjenesten laget av Kystverket:

Lostjenesten i Kystverket.
 • Får nye jobber etter nedleggelse

  Alle de 8 ansatte fra Mandheimen har fått nye jobber i Tinn kommune. I dag fortalte rådmann Rune Lødøen at kommunestyret i Tinn har lyktes med å finne arbeid til alle som mister jobben på Mandheimen, det skriver Rjukan Arbeiderblad.

 • Nye Veier fastholder prioriteringer

  Strekningene E6 Ranheim - Åsen, E39 Kristiansand vest - Lyngdal vest og E18 Langangen - Dørdal skal bygges først. Det er gjort nye kost-nytteberegninger på alle Nye Veiers prosjekter. Dette tallunderlaget ligger til grunn, opplyser selskapet.

 • OBS-varsel nord i fylket

  Det er sendt ut nytt OBS-varsel for Telemark. OBS-varselet gjelder tirsdag morgen og formiddag. Det er det fare for regn som fryser på bakken nord fylket. Det kan derfor bli veldig glatt på veiene.

 • The Hooters til Wrightegaarden

  The Hooters kommer til Wrightegaarden i sommer. Bandet står blant annet bak klassikeren "500 miles". Onsdag 11. juli 2018 kommer de til Wrightegaarden.

  The Hooters
  Foto: Jan Klug-Offermann