Hopp til innhold

Strender ser ut som søppelplasser

KRAGERØ (NRK): Langs kysten av Telemark driver det inn titusenvis av plastbiter hver dag. Naturvernforbundet har i to år forsket for å finne ut hvor all plasten langs kysten kommer fra.

Søppel i Rekevika

PLAST: På noen timer ryddet studenter ved Høgskolen i Sør-Øst i Bø, 283 kilo med plast på 80 meter med strand.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

– Det ser helt grotesk ut.

Per-Erik Schulze med en plastduk

Marinbiolog i Naturvernforbundet, Per-Erik Schulze med en plastduk som har drevet i land i Kragerø.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

Det sier Marinbiolog i Naturvernforbundet, Per-Erik Schulze om synet som møter han på en øde strand i Rekevika i Kragerø. Han opplever at dette er et vanlig syn langs kysten.

– Langs hele kysten i Norge er dette vanlig. Ved øde strender i Norge ser det ut som søppelplasser.

Schultze synes mengden plastsøppel er skremmende.

– Når vi ser mengdene søppel langs kystlinja i Telemark, så kan du tenke deg hvor mye det er når kystlinja til Norge er så lang som den er, sier Schulze.

Rydder for å finne ut

Katrine Heistad

Masterstudent ved Høgskolen i Sør-Øst Norge i bø, Katrine Heistad skriver masteroppgave om forsøpling i Telemarks vassdrag.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

Torsdag var Conservation biologi-klassen fra Høgskolen i Sør-Øst Norge i Bø i Kragerø for å rydde stranda i Rekevika. De er med på forskningsprosjektet hvor de sorterer all plasten for å finne ut hvem og hvor søpla kommer fra.

– Jeg har funnet flere typer tau, hundebæsjposer, en fiskekrok og selvfølgelig isopor da, det finner vi overalt, det sier Masterstudent ved Høgskolen i Sør-Øst Norge i Bø, Katrine Heistad.

Hun er en av de 40 studentene som har tatt turen til Rekevika for å rydde søppel, og blir ikke glad for det hun ser.

Potetgullpose fra 1985

Denne potetgullposen er fra 1985, og var blant mye annet gammelt søppel som har blitt skylt i land ved Rekevika i Kragerø.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

– Man forventer jo ikke det når det er en liten strandkrok, og så ligger det masse søppel her. Det er ganske trist egentlig, sier Heistad.

Fokus på plast i havet

Magesekken til avlivet gåsenebbhval

Etter at det ble funnet en hval med 30 poser i magen utenfor Bergen, har plast i havet fått økt fokus

Foto: Christoph Noever / Universitetet i Bergen

En ny gjennomgang av all forsking på all plast i havet viser hvilke sjødyr som har plast i magen eller som har blitt funnet drept med plast rundt halsen.

– Det begynner å nærme seg halvparten av alle fugler i verden, og en stor del av alle fiskene. Så hele økosystemene i havet er jo berørt, sier Schulze.

Søpla kommer fra oss

Etter å ha systematisk gjennomgått all plasten på Telemarkskysten i to år, har Schulze fått en god peil på hvor plasten kommer ifra.

– Vi ser at mesteparten av søpla som skyller i land her og mesteparten av Sørlandet, kommer fra oss selv.

Han sier at det som er mest vanlig er byggeavfall som isopor og byggeskum.

– En byggisolasjonsplate koster 60 kroner, men hvis den havner i sjøen vil det ta to måneder og over hundre tusen kroner å rydde opp.

Han mener det er en stor økonomisk gevinst ved å være føre var, og syntes en del bransjer må ta tak, men også folk flest.

– Det her er noe som folk må ta med seg i hverdagen hvis vi skal få bukt med problemet. Aldri kast plast i naturen, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark