NRK Meny
Normal

Sykehusvenner: – Korteste vei til sykehus - den største sikkerhet for overlevelse

Leder for Sykehusets venner på Rjukan, sier de føler seg utrygge etter at sykehuset er lagt ned. Klinikksjef ved Sykehuset Telemark, mener helsetilbudet er forsvarlig.

Rjukan sykehus

UTRYGG: Lederen for Sykehusets venner på Rjukan, Tove Køhn Anderson, sier de er utrygge når det gjelder akutte sykdommer.

Foto: Rune Guneriussen

– Korteste vei til sykehus, er den største sikkerhet for at du overlever. Skal du da transporteres lengre enn det som er nødvendig, så føler man jo en utrygghet.

Det sier leder for Sykehusets venner på Rjukan, Tove Køhn Anderson. Hun er bekymret for at mennesker med akutte sykdommer må reise for langt, etter at sykehuset ble lagt ned.

– Jeg har inntrykk av at ambulansene fungerer bra. Det er kvalifiserte, dyktige mennesker som har ansvaret for ambulansene. Men nærheten er jo borte.

Ikke kapasitetsproblemer

– Jeg forstår at de er bekymret, for det er en ny situasjon. Jeg er glad for at de to ambulansene vi har satt der oppe, fungerer. Det har jeg også hatt inntrykk av, sier medisinsk klinikksjef ved Sykehuset Telemark, Per Urdahl.

Det har ikke vært kapasitetsproblemer i Skien, som følge av nedleggelsene av sykehusene på Rjukan og i Kragerø.

– Vi har erfaring gjennom flere år med sommerstengt i Kragerø, så effekten av det var godt kjent for oss i Skien. Vi har også fått erfaring gjennom flere måneder etter at vi stengte akuttfunksjonen på Rjukan. Som forventet har ikke dette gitt mer belastning mot Notodden, sier Urdahl.

– Har kontroll

Den medisinske sengeposten ved sykehuset i Kragerø og Rjukan ble vedtatt nedlagt i fjor sommer, som en del av omleggingen av Sykehuset Telemark. Kragerø hadde siste pasient i juni, mens Rjukan la ned akuttfunksjonen i mars.

Urdahl mener at Skien og Notodden vil ha kontroll også utover høsten og vinteren.

– Det blir spennende å se, beregningene våre viser at vi har nok sengeplasser både på Notodden og i Skien, til å kunne håndtere belastningen.

–​ Er helsetjenestene forsvarlig dekket i Telemark nå?

– Ja, det er de, sier Urdahl.