– Vi er blitt et offer i et politisk spill

Legene i Bø i Telemark kan miste jobben fordi de nekter å sette inn spiral. Det er ikke rettferdig, mener kollega, Teresa Debicka som også reserverer seg.

Teresa Debicka

Fastlege Teresa Debicka i Bø er redd hun mister kollegene sine dersom ingen griper inn.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Abort kommer til å skje uansett om det er lovlig eller ikke. Jeg er ikke mot abortloven, men jeg setter ikke likhetstegn mellom abortloven og rett valg. For meg kommer abort aldri til å være riktig valg, sier fastlegen, som også jobber ved legesenteret i Bø.

På drøyt seks måneder har helseminister Bent Høie gått fra å snakke reservasjonsretten midt imot, for så å forsvare den på vegne av regjeringen.

Fredag hasteinnkalte han til pressekonferanse i Helsedepartementet for å fortelle at regjeringen har lyttet til folket og bestemt seg for å trekke hele reservasjonsforslaget. Teresa Debicka kommer opprinnelig fra Polen og er katolikk, men sier hun ikke ønsker å være med i en prosess som stopper et liv. Nå er hun bekymret for de to kollegene sine.

– Å sette inn spiral er den samme etiske problemstillingen som å henvise til abort. Jeg synes det er urettferdig at kollegene mine blir stående alene, og at ingen tar tak i den problemstillingen. I verste fall kan det hende de må gå fra jobbene sine, sier hun.

– Har vært tøffe dager

– Hvordan har denne tiden med heftig debatt vært, der du har vært en del av det?

Jeg synes det har vært tøft, og jeg tenker at det kan være greit at noen tenker dypere gjennom dette en gang til. For meg har det selvfølgelig vært en påkjenning fordi det har blitt opprettet tilsynssaker, sier hun.

Det er opprettet tilsynssaker mot reservasjonslegene i Telemark, tre av dem er i Bø.

Jeg føler at vi har blitt et offer i et politisk spill, og kollegene mine mister kanskje jobben sin. Jeg synes det er urettferdig fordi jeg gjør det samme som dem.