Største vannlekkasjen i Porsgrunn noensinne

Hele Porsgrunn kommune ble berørt i mandagens store vannlekkasje, og alle fikk beskjed om å koke drikkevannet. Nå er vannet i deler av kommunen klarert.

Vannlekkasje i Porsgrunn

VIDEO: Se hvordan vannmassene tok overhånd på Skjelsvik i Porsgrunn mandag kveld.

– Grunnen til at folk må koke vannet, er at det har vært et trykkfall i rørene, og da kan det komme urenheter inn i drikkevannet, sier ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss.

Skaden skjedde på Skjelsvik, men hele kommunen ble berørt.

Ordføreren forteller at kommunen har jobbet gjennom natta slik at alle husstandene har fått tilbake vannet.

Noen steder er vannet klarert allerede. På Vestsiden, sentrum og Hovenga behøver man ikke lenger å koke drikkevannet.

Robin Kåss

Robin Kåss, ordfører i Porsgrunn, sier at kommunen skal foreta undersøkelser for å komme til bunns i årsaken til den store vannlekkasjen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Hovedvannledningen gikk

Mandag kveld gikk hovedvannledningen i Porsgrunn i stykker. Mellom 20 og 30 boliger stod med vann til langt opp på husveggen, og innbyggerne i hele kommunen fikk beskjed om å koke drikkevannet.

En del innbyggere flyttet inn hos venner og kjente etter at vannlekkasjen hadde skjedd.

– Enkelte boliger har fått store skader dessverre, sier ordfører Robin Kåss.

Dette er hovedvannledningen til Eidanger-halvøya. Hvordan kan dette skje? Hva vet dere om årsaken?

– Vi vet ikke noe om årsaken enda, utover at det åpenbart har vært et brudd på ledningen. Den ligger under fortauet på veien, og da skal vi grave opp i løpet av dagen, og da vil man få en større ide av hva som kan være årsaken, sier Kåss.

Tilsvarende lekkasje for ti år siden

En beboer på Skjelsvik som ble rammet av vannmassene, er Sissel Lassen-Hansen. Hun forteller at det skjedde en tilsvarende lekkasje i samme område for ti år siden.

Men ordføreren avviser at det er noen sammenheng, og mener lekkasjen for ti år siden skyldtes en gravemaskin som gravde over en ledning.

– Dette er den største vannlekkasjen vi har hatt i Porsgrunn, og når det skjer på en veldig stor og kraftig hovedvannledning, så blir det helt andre vannmengder, sier Kåss.

Leirgrunn

Området der det ble brudd ligger på leirgrunn.

Beboerne i den ene firemannsboligen fikk tilbud om overnatting, fordi det var et stort hull i hagen. Ifølge ordføreren har kommunen vært i kontakt med en geolog i løpet av natten, og har fylt på masser i hullet for å stabilisere. I løpet av dagen, og i tiden som kommer, skal det undersøkes nærmere hva som faktisk har skjedd.

– Men det er jo dessverre en del vann som har gått inn i husene også, så vi oppfordrer alle de som har hatt skader, eller mistenker at de har fått skader, til å ta kontakt med sitt forsikringsselskap for å få bistand til dette, sier ordfører Robin Kåss.

Han legger til at kommunen legger ut informasjon fortløpende på Facebook, kommunens hjemmesider og varslingssystem på sms.