Hopp til innhold

– Riktig å legge ned bygdeheimen

Beboere protesterte da Gransherad ble lagt ned i forrige uke. – Helt riktig å legge ned, mener fagfolk innen eldreomsorgen.

Aktivitør Karen Anne Melandsmo

Det er letter å få et variert aktivitetstilbud på et større sykehjem enn på et lite. På Haugmotun sjukeheim er Karen Anne Melandsmo i gang med gymtime for beboerne.

Foto: Roald Marker / NRK

Fagfolk mener det er bedre med større sykehjem fremfor mange små.

Les også:

I kommunestyremøtet i forrige uke måtte politikerne på Notodden ta mange upopulære valg for å få balanse i regnskapet. Ett av dem var å legge ned Gransherad Sjukeheim og flytte beboerne til Haugmotun.

Hvis budsjettet blir godkjent, kan det skje innen to år. Beboerne på Gransherad vil ikke flytte, men leder på Haugmotun, Veslemøy Hegna Gjuv, mener de kan få det bedre ved å komme på et større sykehjem.

– Sett fra et faglig synspunkt er det mange fordeler. Et stort sykehjem har flere ansatte, noe som gjør at det er lettere å ha nok folk på vakt. Det medisinskfaglige miljøet er større. Det er flere beboere, noe som gjør at man kan bli kjent med flere, sier Gjuv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Veslemøy Hegna Gjuv

– Det blir bra her på Haugmotun når vi får ett nytt og større sykehjem, mener leder Veslemøy Hegna Gjuv

Foto: Roald Marker / NRK

Hun forstår selvsagt reaksjonene på at de ikke vil flytte. Både for beboere som har bodd hele sitt liv i Gransherad og for de ansatte som må begynne i nye jobb. Likevel ser hun flere andre fordeler.

– På ett større sykehjem vil det være flere aktivitetstilbud. Her skjer det noe hver dag, sier hun.

Aktiviteter hver dag

Fra fellestua kommer det musikk. Midt på gulvet står to aktivitører og instruerer. Det er gymtime for de 15–20 frammøtte. Armstrekk, knebøy og trimming av nakkemuskler står på programmet.

– Her skjer det noe hver dag, forteller aktivitør Karen Anne Melandsmo.

På mandag er det trim, tirsdag bingo, onsdag andakt og torsdag er det ønskekonsert, trekkspill eller dans.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

.

Gymnastik for beboere på Haugmotun

Det er godt å få strekt ut armer og bein i gymtimen. Særlig når det skjer med musikk og instruksjon.

Foto: Roald Marker / NRK


En av deltagerne er Ole Mørk. Han er fornøyd.

– Ja, trimmen er grei nok, jeg trives her på Haugmotun, sier han mens han vekselvis strekker armer og bøyer knær. Men det er lite mannfolk her, mener Mørk, der han sitter blant flest damer og trimmer.

Blir dobbelt så stort

Men det kan det altså bli en endring på. I dag er det 67 beboere på Haugmotun. Følger man planene og bygger ut, vil det bo mellom 120 og 130 mennesker her om to år.

– En helt riktig beslutning. Økonomien på Notodden gjør at det blir vanskelig å drive mange små sykehjem. Og med en sammenslåing, kan vi gi et bedre tilbud, samtidig som kommunen sparer penger. Likevel er det ikke noe vi gjør med lett hjerte. Det var tungt å se og høre reaksjonene til de som må flytte fra Gransherad og til Haugmotun, mener helse- og omsorgssjef Anne Grete Rønningsdalen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne Grete Rønningsdalen

Det var nødvendig å gjøre endringer i eldreomsorgen på Notodden, mener helse- og omsorgssjef Anne Grete Rønningsdalen. Faglig sett er det fordeler med større sykehjem enn små, hevder hun.

Foto: Roald Marker / NRK

Bedre tjenester

Haugmotun skal utvides. Det betyr nybygg.

–Da kan vi få alt på en flate, de blir moderne lokaler og rom. Men selv om Haugmotun blir større, skal vi ha små enheter. Det betyr at beboere ikke forsvinner i mengden, sier leder Veslemøy Hegna Gjuv

Hun tror at hverdagen for beboere og ansatte blir god når alt er på plass.

– Da tror jeg at vi har et godt aktivitetsnivå for beboerne, vi kan gi gode faglige tjenester og at de ansatte har det bra på jobb, avslutter hun

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark