NRK Meny
Normal

Større fly til Fyresdal

Fyresdal flyplass i Telemark skal rustes opp for 1,2 millioner kroner for å ta imot større og flere fly fra hele Europa.

Fyresdal flyplass
Foto: Børre Karterudseter / NRK

Den store investeringen skal gjøre det mulig at flyplassen skal kunne ta imot større fly.

Det er de nederlandske eierne av Airparc Fyresdal som vil bedre mulighetene for å ta imot turister fra hele Europa.

Et flott sted

Rian Jacobs kjøpte for to år siden Fyresdal Turisthotell sammen med Toncko Zwolsman. De overtok da også ansvar, drift og vedlikehold av flyplassen.

- Det finnes ikke et slikt sted i Europa, vi skal tilby en pakke med kombinasjon hotell, flyplass, sier hun. 

Flystripa som ble åpnet i 1967 ble i hovedsak brukt til sprøyting og gjødsling av skogen. I 1973 ble den utvidet og tenkt som regional flyplass for Vest-Telemark.

Et flyselskap ble etablert, fly ble innkjøpt, men så kom oljekrisa, og charterflymarkedet kollapset totalt. Det samme gjorde flyselskapet i Fyresdal.

I lange perioder var det laber aktivitet ved flyplassen, men nå kan den få en ny æra. Eierne har fått tilsagn på penger fra Innovasjon Norge og Fellesfondet, og nå søker de om kommunalt tilskudd på 375.000 kroner.

- Dette er luksus

Og konseptet med flyplass, overnatting og storslått natur slår an på kontinentet.

- De er veldig overrasket, de sier at det er så stille og fint. Det er ikke så lett å finne slike steder i Europa. Så dette er luksus, sier hun.

 

Ordfører i Fyresdal Saamund Gjersund, sier at de stiller med de pengene de har lovet og håper at dette vil lykkes.

- Det betyr mye for kommunen å ha en flyplass som kan frakte folk til bygda, sier han.

 

 • Elg går på E18

  Det er meldt om at en elgokse går på E18 i området mellom Telemarksporten og avkjøringen mot Porsgrunn ved Moheim. Viltnemnda er varslet.

 • Bergbys-restaurant konkurs

  I dag ble det åpnet konkurs i boet til Bergbys Notodden. Av de tre gjenværende Bergbys-restaurantene har den slitt hardest. Det er ingen fare for de to restaurantene i Porsgrunn, sier daglig leder i Svai-Gruppen, Atle Dreyer Isaksen, til Varden.

 • Kvinne stanset av politiet

  En kvinnelig bilfører i 40-årene er stanset av politiet i Sauheradvegen på Notodden. Kvinnen hadde ikke førerkort, og politiet hadde mistanke at hun var påvirket. Hun er tatt med til legevakt for blodprøve og vil bli anmeldt.

 • Fratatt førerkortet etter ulykke

  En mann i 70-årene er fratatt førerkortet og anmeldt for å ikke ha overholdt vikeplikten. Mannen kjørte på rødt lys i Skien, og forårsaket en ulykke. To personer oppsøker legevakten etter ulykken.