Hopp til innhold

Stormester: Å møte Carlsen er stort

Stormester Kjetil A. Lie har møtt Magnus Carlsen til dyst mange ganger. Sist han klarte å vinne, var i 2005. Da var Carlsen 14 år gammel. Lie er spent på om VM blir avgjort i dag, og om Carlsen vil takke ja til tidlig remis.

Sjakkspill i Porsgrunn

Sist Magnus Carlsen ble overlistet av stormester Kjetil A. Lie fra Porsgrunn, var i 2005. Da var verdenseneren 14 år gammel.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

– Det begynner å bli en del år siden jeg slo ham, sier stormester Kjetil A. Lie i Porsgrunn.

Lie har møtt Carlsen mange ganger, og han må slå opp for å finne ut når han sist klarte å overliste 22-åringen som i dag kan bli verdensmester i sjakk. I mellomtiden prøver Lie å fortelle hvordan man i det hele tatt kan slå Carlsen i sjakk.

Vi får se hvor prinsippiell Magnus Carlsen er til å avslå remis når det kommer til en VM-tittel.

Kjetil A. Lie / NRK

– Nei, si det. Slik han er nå, er det et godt spørsmål. Det er umulig å vite, sier Lie.

Skjønner ikke kritikken mot Anand

Han har fått med seg at regjerende verdensmester Vishwanathan Anand har blitt kritisert for måten han har lagt opp spillet sitt mot den norske utfordreren, og at inderen har lagt opp spillet sitt mot Carlsens styrker snarere enn svakheter.

Vishwanathan Anand

Vishwanathan Anand er konsentrert i VM-kamp mot Magnus Carlsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det er for så vidt riktig, men da må de som kritiserer Anand for dette også fortelle hva som er Carlsens svakheter. Og Carlsen har få svakheter, sier Lie.

– Carlsen klarer å styre spillet inn mot det han trives med, og det er vanskelig for motstanderen å unngå. Carlen er så mye sterkere, at det må føles for Anand som å spille mot en vegg, i alle spillets faser.

– Det finnes altså ingen fasitsvar på hvordan man skal slå ham. Jeg har sett mange sterke stormestere som har kritisert Anand, men det blir feil. For Carlsen er rett og slett bedre. Carlsen ville slått hvem som helst.

Finnes det triks for å slå Carlsen?

En ting Lie synes er fascinerende med VM-kampen i den indiske byen Chennai, er at Carlsen legger et voldsomt trykk på motstanderen sin i hvert eneste parti som spilles. Med et slikt press kommer Carlsens motspiller til slutt til å bukke under, mener stormester Lie.

Lie blir av Det internasjonale sjakkforbundet FIDE i dag rangert som Norges femte beste sjakkspiller. Han ble fikk tittelen Internasjonal mester i 2002, og ble, som åttende nordmann, stormester i 2005 (Carlsen ble stormester i 2004). Lie ble også norgesmester i sjakk i 2009.

Carlsen troner øverst både på den norske og den internasjonale listen over de beste sjakkspillerne. Carlsens motstander i VM, Anand, er rangert som nummer åtte i verden.

– Anand har tapt seg litt de siste årene, men er likevel en veldig sterk sjakkspiller. Likevel bukker han under når han legges under press. Men jeg tror Carlsen hadde fått til det samme uansett hvem han hadde møtt i VM-kamp nå, sier Lie.

Kjetil A. Lie

Kjetil A. Lie ble norgesmester i sjakk i 2009.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Lie er derfor usikker på om det finnes et eller flere triks for å slå Carlsen.

– Jeg tror at det Anand prøvde på i det niende partiet i VM - en ubalansert stilling med mange brikker på brettet - er en god taktikk. Når det er litt uoversiktlig er Carlsens styrker minst overlegne, kanskje.

– Men Carlsen viste jo godt i går at han behersker disse stillingstypene også, sier Lie.

Seiersoppskrift fra 2005

Sjakkens tjuvtriks er kanskje heller ikke stedet å hente seiersoppskriften mot Carlsen.

– Det er spillere som forsøker å psyke ut motstanderen sin på forskjellige måter. Og en spiller fra USA mener at Carlsen hypnotiserer motstanderen, så han har brukt solbriller de siste gangene de har møttes. Men det er nok bare vrøvl, sier Lie.

Å sitte med Carlsen på den andre siden av brettet når man skal spille sjakk, er stort og spennende, mener Lie.

Under samtalen har Lie slått opp og funnet ut når han sist spilte et parti mot Carlsen. Det var i en hurtigsjakkturnering i 2011. Også i 2009 tapte han mot verdenseneren, mens det ble en remis i 2007.

Sist han klarte å slå Carlsen, var i 2005. Da var Carlsen 14 år gammel. I dag er han 22 år gammel. Når er en sjakk spiller på topp?

– Jeg vil tro et sted mellom 25 og 30 år. Så Carlsen kan absolutt være i toppen i mange år fremover. Han kan fint være helt i toppen til han er 40 år gammel, tror Lie.

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

Magnus Carlsen, fra vidunderbarn til kanskje verdensmester.

Nektet å ta imot remis av prinsipp

Foran det 10. partiet i sjakk-VM leder nordmannen 6-3 mot Anand. Carlsen trenger dermed bare 0,5 poeng - en remis - på de tre siste kampene før han kan kalle seg verdensmester.

Lie tror VM blir avgjort i dag, men ikke ved at det bare spilles en høflighetskamp der Anand tilbyr Carlsen remis etter et par trekk.

Vishwanathan Anand er kanskje den som slo meg som den mest harmoniske og hyggeligste personen i toppen av sjakken.

Kjetil A. Lie / NRK

– Jeg er litt spent på det. Det kan hende at Anand bare er interessert i å avslutte kampen. Og da vil jeg tro at Carlsen er med på det, sier Lie.

– Men det som er så fascinerende, er at i siste turnering Carlsen spilte hadde han mulighet til å sikre førsteplassen i siste runde, og han ble tilbudt remis av motstanderen sin. Han tok ikke imot tilbudet, og valgte å spille videre.

– Han mener generelt at det er feil å ta remis før spillet er helt ferdig. Og det er jeg egentlig helt enig med ham i, at det er en dårlig regel at man kan avtale uavgjort når som helst. Så av prinsipielle årsaker spilte Carlsen videre, sier Lie.

Magnus Carlsen i India

Magnus Carlsen på vei til VM-brettet i Chennai i India.

Foto: Anantha Krishnan / NTB scanpix

– Vi får se hvor prinsippiell han er når det kommer til en VM-tittel, sier Lie.

Han tror likevel ingen vil skule på den norske mesteren om han aksepterer en tidlig remis i dette partiet, og Lie mener det ville være det smarte å gjøre.

– Anand er en av sjakkens hyggeligste

Lie har aldri spilt mot Anand, men har møtt ham da han var ute og reise med Carlsen. I 2007/2008 hadde Lie ett års permisjon fra jobben, og satset på en proffkarriere som sjakkspiller.

– Jeg reiste som Carlsens sekundant og medhjelper, og da ble jeg kjent med noen av stjernene i sjakkverdenen.

– Anand er kanskje den som slo meg som den mest harmoniske og hyggeligste personen av de i toppen av sjakken, sier Lie.

Langt fra stormester til toppen

Lie ble stormester i sjakk i 2005. Stormester betyr at man er en spiller i høyeste internasjonale mesterklasse. Det er likevel et hav mellom ham selv og den internasjonale toppen, sier han.

– Det er to forskjellige verdener. For det første har de sikkert et mye råere sjakktalent, og i tillegg har de trent 100 ganger mer sjakk enn det jeg har gjort - de driver jo med sjakk på heltid. Jeg driver med sjakk på hobbybasis, og nå spiller jeg nesten ingen ting.

– Da jeg satset brukte jeg noen timer på sjakk hver dag, men det var fremdeles langt igjen til toppnivået.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark