NRK Meny
Normal

– Trist å se at vi ikke er bedre enn USA på likestilling

Investor og hotelleier Petter Stordalen mener det er enkelt å få flere kvinner inn i lederstillinger i norsk næringsliv.

Petter Stordalen i Porsgrunn

– Vi går i riktig retning, men det går for sent, sier Petter Stordalen om kvinner i toppstillinger i Norge. (arkivbilde)

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Alle skriver flotte ord i årsberetninger, men det er for lite handling. Det er for få selskaper som sier: Vi skal ha en ny finansdirektør og det skal være en kvinne, sier Stordalen til NRK Ukeslutt.

Hotelleieren og eiendomsutvikleren leder et selskap som har 40 prosent kvinner i konsernledelsen, og 54 prosent kvinner i leder- og mellomlederstillinger.

Stordalen mener det er helt naturlig å ha mange kvinner i ledelsen.

Institutt for samfunnsforskning lager Core Topplederbarometer. Det viser at bare 7,5 prosent av de 200 største selskapene i Norge har kvinnelig toppsjef.

– Det er trist å se at Norge ikke er noe bedre enn USA, noe vi ønsker å tro at vi er, spesielt på likestilling, sier Stordalen. Han tror det er flere grunner til at det er få kvinner i lederstillinger, at det blant annet handler om en bekymring for at kvinner skal få barn, og at det vil føre til permisjoner.

– Så tenker de ikke på at permisjoner varer kanskje i halvannet år, men den du ansetter skal være der i 40 år. Jeg tror fortsatt at det sitter en del hvite menn på 54 år som rekrutterer, og som ikke klarer å ta inn over seg at vi kommer til et tidspunkt hvor det er like naturlig å velge en mann som en kvinne, sier Stordalen.

– Litt mer Pippi

Ellen Arnstad var blant ekspertene som svarte

Ellen Arnstad ber kvinner tørre litt mer. (arkivbilde)

Foto: Astrid Engen / NRK

Ellen Arnstad, tidligere konserndirektør i Aller Media og sjefredaktør i Se og Hør, mener jenter bør bli «litt mer Pippi».

– Vi kvinner må tørre litt mer, sier Arnstad, som bare var 27 år da hun ble medlem i Redaktørforeningen.

Arnstad mener det må være en konkret handlingsplan for å få kvinner på plass. Hun hevder det er annerledes å rekruttere kvinner enn menn, og at det er noe norske ledere må lære seg for å få flere kvinnelige toppsjefer.

– Men hvis du ikke har noen kvinner på blokka, går det galt, sier hun.

– Bedre resultater med likestilling

Ifølge Stordalen viser undersøkelser at selskaper som har mangfold i ledelsen, deriblant likestilling mellom menn og kvinner, leverer bedre resultater enn selskap uten likestilling.

– Det er åpenbart at universitetene flommer over av fantastisk flinke jenter. De kommer til å ta over. Jeg har et mål: Min datter Emilie skal ha like gode sjanser som mine to sønner Jakob og Henrik, sier han.

 • To mål av Tobias Lauritsen

  Odd-spiss Tobias Lauritsen ser ut til å ha funnet skåringsformen etter at han ble frisk av kyssesyken. Lauritsen skåret i kveld to mål da Odds reserver slo Fram Larvik i en treningskamp. Marius Bustgaard Larsen skåret det siste målet til Odd.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Utsetter åpning av Lilleelvkrysset

  Arbeidene ved Lilleelvkrysset i Porsgrunn vil ta lengre tid enn planlagt. Fylkesvei 32 ble stengt i mars i fjor og skulle etter planen bli åpnet igjen i juli. – Nå snakker vi om en åpning i september, sier prosjektleder Roar Gärtner til TA.

 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50