NRK Meny
Normal

De har hjulpet hundrevis i kampen mot rusen

PORSGRUNN (NRK): Siden åpningen i mars i 2014 har flere hundre personer fått hjelp til avrusning ved evangeliesenterets rusmottak i Porsgrunn. De ansatte sier de blir ydmyke og takknemlige av å kunne hjelpe så mange.

Evangeliesenteret

Ole Holmen, Christina Skoglund og ektemann Trond Skoglund har tatt imot nesten 300 mennesker som trenger hjelp med sitt rusmisbruk, siden mars i 2014.

Foto: Tone Lensebakken / NRK

De vil ut av rusavhengigheten. I løpet av de siste ti månedene har 270 personer har fått hjelp ved rusinntaket til Evangeliesenteret i Porsgrunn. Det er et høyt tall mener bestyrer Ole Holmen.

Ole Holmen

Bestyrer ved rusmottaket til Evangeliesenteret i Porsgrunn, Ole Holmen, er glad for at de kan hjelpe mange.

Foto: Tone Lensebakken / NRK

– Det er 270 enkeltmennesker som, hver for seg, har et liv som har ligget i ruin. Det å kunne hjelpe så mange mennesker, gjør oss ydmyke og takknemlige, sier Holmen.

Medikamentfri behandling

Rusinntaket til Evangeliesenteret har en medikamentfri behandling. De som kommer inn, må ha trappet ned på bruken av andre preparater før de kommer inn til senteret.

I Porsgrunn er det åtte årsverk, og rundt 15 frivillige som jobber. Christina Skoglund er tidligere rusmisbruker, og har levd 16 år av livet sitt i rus.

Les også:

– Har mange ressurser

Etter å ha jobbet som miljøarbeider sammen med sin mann, og samtidig utdannet seg til psykiatrisk helsefagarbeider, fikk Christina jobb som saksbehandler ved inntaket i Porsgrunn.

Hun sier rusmisbrukere ofte blir sett på som håpløse, men har mange ressurser som kan brukes til noe positivt. Hun tror sin egen bakgrunn kan være nyttig i behandling av andre rusmisbrukere.

– Du har kanskje lettere for å avsløre ting. både rusing og løgn. Du kjenner igjen mønster og fanger opp litt tidligere der folk er på vei inn i en negativ prosess.

Evangeliesenteret har 215 plasser for rusmisbrukere, fordelt på sju avdelinger. Porsgrunn er ett av to mottak. Ole Holmen sier det er viktig for dem å være et lavterskeltilbud med forholdsvis kort ventetid på behandling.

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.

 • Ikke bestemt seg for rekonstruering

  Politiet har ikke avgjort om de skal gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsen som førte til at skiensmannen Hjalmar Johnsen døde. Politiet sier til Varden at de må ha svar på flere analyser før de bestemmer seg.

 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK