NRK Meny
Normal

Stor økning i sykefraværet

Sykefraværet i Telemark har steget det siste året, og over 90 prosent av økningen har vært i helse- og omsorgssektoren.

Pasient i sykeseng

Sykefraværet i helse- og omsorgssektoren har steget kraftig det siste året, viser tall fra NAV. (Illustrasjonsfoto)

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Fra 2. kvartal 2013, til 2. kvartal 2014 steg det legemeldte sykefraværet i fylket med 2301 personer. 2104 av disse jobbet i helse- og omsorgssektoren, viser tall fra NAV.

Christian Høy

Christian Høy er avdelingsdirektør for arbeid og helse i NAV Telemark.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Når så mange står på utsiden, som burde ha vært i arbeid for å lage et bedre tilbud til brukerne i helse- og omsorgssektoren, er det veldig alvorlig, sier Christian Høy, avdelingsdirektør for arbeid og helse i NAV Telemark.

Flere grunner

Høy tror det er flere årsaker til at ansatte i sektoren er mer borte nå enn før.

– Når jeg spør de som mener å kjenne sektoren, sier de at det skjer mye der. Det er en del omstillinger som skaper en del stress og press i hverdagen. Fra før er det kjent at hjemmebaserte tjenester er en av de tøffeste arbeidsplassene vi har. Der er det fysisk arbeid, det er en ensom jobb og mange deltidsstillinger, og det er med på å forklare at det er en utsatt sektor.

Les også:

Store kommunale forskjeller

Det er store forskjeller mellom kommunene i Telemark når det gjelder det legemeldte sykefraværet i helse- og omsorgssektoren, og det er Hjartdal og Kviteseid som kommer dårligst ut.

I Kviteseid har sykefraværet steget med 50 prosent fra 2. kvartal 2013 til 2. kvartal 2014. I 2013 lå fraværet på 4 prosent, mens i høst hadde det steget til over 8 prosent.

– Det er først og fremst små avdelinger i Kviteseid med få ansatte, så en sykemelding slår hardt ut på statistikken, sier kommunalsjef for helse og omsorg i Kviteseid, Olav Kaasa.

– Er du bekymret for sykefraværet i Kviteseid?

– Nei, jeg er ikke spesielt urolig for det. Vi ser at dette svinger fra år til år og fra måned til måned. Vi ser en nedgang i fraværet nå på slutten av 2014, så jeg er ikke særlig bekymret, sier Kaasa.

Les også:

Stabilt i Vinje

Vinje er blant kommunene som kommer best ut på statistikken. I Vinje har sykefraværet ligget stabilt på 5 prosent fra 2. kvartal 2013 til 2. kvartal 2014.

– Vinje har gjennom veldig mange år jobbet systematisk med sykemeldte. Og vi håper og tror at systematisk oppfølging gir effekt, sier helse- og omsorgssjef i Vinje, Kari Dalen.

NAV Telemark vil nå prøve å finne ut hvorfor sykefraværet i sektoren har skutt i været.

– Det viktigste er å gå i dialog med sektoren for å få de til å si noe om dette. Så får vi gå sammen og se hva vi kan gjøre for å få til endringer, sier Høy.