NRK Meny
Normal

Holdt en av tidenes største brannøvelser

SKIEN (NRK): Brannvesenet i Telemark gjennomfører en av de største brannøvelsene i nyere tid i dag. Astmatikere og allergikere bes om å holde seg innendørs.

Brannmannskaper har hatt øvelse i Skien onsdag.

En stor brannøvelse pågikk onsdag ettermiddag og kveld ved Sykehuset i Skien. Se reporter Kurt Inge Dale rapportere fra brannen i videoen over.

Guttorm Liebe

Brannsjef i Skien Guttorm Liebe sier øvelsen går som planlagt.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Øvelsen er spektakulær, og brannen kan sees i store deler av Skien. Øvelsen i bygg 8 ved Sykehuset Telemark startet allerede klokka 10, men selve antenningen skjedde rundt klokken 15.30 i ettermiddag.

Risikofylt

– Vi tenner på rom for rom, og skal øve på ulike slukketeknikker. Alt skjer i samarbeid med Norges branntekniske laboratorium, sa brannsjef i Skien Guttorm Liebe tidligere i dag.

– Er det ikke risikabelt å ha en såpass stor brannøvelse så nær syke mennesker?

– Jo, det er en risiko. Vi har fjernet alt i bygget som kan forurense, og ber astmatikere og allergikere om å holde seg inne. Alt er avklart med sykehuset.

Brannmannskapene vil drive med etterslukking utover kvelden.

Brannøvelse i Skien

80 fagfolk innen brann er med på øvelsen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
Sjelden mulighet

Det er sjeldent at brannvesenet gjennomfører brannøvelser av en slik skala i tettbygde strøk.

– Dette er en unik mulighet for oss til å øve og forske på ulike branntekniske og taktiske metoder. Vanligvis får vi muligheten til å øve på bygg med to til tre rom. Dette bygget har 12–14 rom. Totalt vil nærmere 80 fagfolk være involvert i øvelsen, blant annet forskere fra brannlaboratoriet i Trondheim, sier Liebe.

Hvor mye innbyggerne i Skien vil bli påvirket, avhenger av vindretningen. Ved svært ugunstig vindretning kan øvelsen og nedbrenningen avlyses.

NRK har sendt direkte fra brannen, men direktesendingen er nå avsluttet.