Stoltenberg: – Ingen må tro at krisen vil gå over

SKIEN (NRK): Thorvald Stoltenberg advarer folk mot å tro at det finnes lettvinte løsninger på flyktningkatastrofen.

Stoltenberg om flyktningekatastrofen

I formiddag hadde fotballklubben Odd og Telemark Røde Kors et frokostmøte der de samlet inn penger til flyktningkatastrofen. Innen møtet var slutt hadde de samlet inn 150 000 kroner fra sponsorer og det offentlige. På møtet deltok også tidligere generalsekretær og æresmedlem i Røde Kors, og tidligere fredsmekler på Balkan Thorvald Stoltenberg.

Ardian Gashi og Thorvald Stoltenberg

Odd-spelar Ardian Gashi fortalde om sin familie, som kom som flyktningar til Noreg.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Ingen må jo tro at dette er noe som går over, på den måten at etter tre uker så er det slutt. Dette handler mye om fattigdom, og for meg er det helt klart at dette er noe som våre barnebarn og oldebarn også kommer til å ha som utfordringer.

Stoltenberg sier til NRK at han ikke tror krisen handler om hvor mange flyktninger Norge kan ta imot.

– Det handler ikke så mye om tall, men om vilje. Da folk fra Nord-Norge kom sørover mot slutten av 2. verdenskrig var det jo ikke snakk om tall, det var snakk om å hjelpe, sier han.

Les også:

Kommer til å bli sterkere integrert

Stoltenberg sier han er sikker på at bildet vil være annerledes om bare noen måneder.

– Jeg er ikke i tvil om, at for hver måned som går, blir vi sterkere integrert til en verden hvor vi lever sammen, og må leve sammen. Derfor må vi komme frem til løsninger som må være akseptable for alle parter.

Han forteller selv at han i 1980-årene var med på å lage en te-gruppe med innvandrere og nordmenn, og at det var en stor utfordring.

– Det er noe av det praktisk, hverdagsligste vanskeligste jeg har vært med på. Det var ikke mye dramatikk, men det gikk enormt tregt før det skjedde noe. Jeg prøvde desperat å løpe rundt og snakke med folk for å skape positiv stemning. Det fungerte til slutt, men det tok meg nesten et år, forteller Stoltenberg.

Han mener at vi bør få til integrering, uten at det skjer uten tvang.

– Vi må få det til, og det må gå, av hensyn til våre oldebarn, sier han.