NRK Meny
Normal

Stoltenberg på hagebesøk

Skien kommune ligger i bunn av listen på viktig punkter i eldreomsorgen. Likevel valgte Jens Stoltenberg å komme nettopp hit for å fronte eldrepolitikken i Skien.

Jens på hagebesøk

Et av de første stoppestedene for Jens Stoltenberg sin valgkampturne var i en hage i Skien. Der fikk han servert kaffe og tok en prat med Arne (89) og Liv (93) Marthinsen på Nenset i Skien.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Jens overrekker blomster for 50 års medlemskap i Ap til Arne

Jens overrekker blomster for 50 års medlemskap i Ap til Arne

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Arne (89) og Liv (93) Marthinsen bor et steinkast unna der det skal bygges et nytt sykehjem med 64 nye plasser i Skien.

Arne Marthinsen fikk blomster for 50 års medlemskap i Arbeiderpartiet fra statsministeren. Og da benyttet han anledningen til spørre om staten kom til å stille opp for det nye sykehjemmet.

– Staten skal stille opp, det kommer penger til sykehjemmet, svarte statsministeren.

Ordførerkandidaten for Ap i Skien, Hedda Foss Five, presenterte en nye skisse på det nye Lyngbakken bo- og behandlingssenter. Det skal huse 64 pleietrengende pasienter, og stå ferdig i 2013.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ny skisse til Lyngbakken bo- og behandlingssenter

Ordførerkandidat(Ap), Hedda Foss Five, presenterer en ny skisse av Lyngbakken bo- og behandlingssenter for statsminister Jens Stoltenberg

Skien rangert på 417 plass av 423 kommuner

I Skien står det 43 svært pleietrengende personer på venteliste for å få langtids sykehjemsplass, i tillegg kommer 45 som venter på en eller annen form for kortidsplass.

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (Kostra-tallene) er Skien rangert på 417. plass av 423 rangerte kommuner.

Skien er nesten på bunn både når det gjelder legehjelp, fysioterapi, tilgang til eget bad på sykehjem, fagutdanna helsepersonell og ventelister på sykehjem.

Skien har satset mye på hjemmehjelp de siste årene. Nå begynner de eldre som har bodd hjemme lenge, å bli dårlige.

Hedda Foss Five, ordførerkandidat for Ap i Skien, ser at de nå må satse mere på institusjonsplasser. Hun mener likevel at livskvalitet og trivsel er viktig, og at Kostra-tallene ikke sier alt.

– Trivselundersøkelser på sykehjem viser at Skien er helt i norgestoppen, sier Hedda Foss Five.

– Det avgjørende er at Skien nå satser på eldreomsorg, og det gjøre vi heldigvis i store deler av landet. Vi har laget en plan for eldreomsorgen, fordi vi ikke er fornøyd med tilstanden slik den er i dag, sier Jens Stoltenberg.

Et nytt sykehjem vil koste penger, ikke minst på driftssiden. Og kunne Skien forvente flere penger fra statsminister Stoltenberg?

– Det kommer mere penger fra staten, for de trenger penger til å bygge nye sykehjem og bygge ut hjemmesykepleien, sier statsministeren.