NRK Meny
Normal

Usikkert om Ap stiller til kommunevalg i Tinn

Spørsmålene til moderpartiet er mange, men svarene er lik null. Det sier styret i Tinn Ap etter konflikten om sykehussaken. Lokallaget er misfornøyd og mener andre partier har håndtert denne saken bedre enn Ap.

Ingar Hovden

Styremedlem Ingar Hovden er usikker på om Ap vil stille liste til kommunevalget neste år. Han har forfattet brevet på vegne av hele styret. De lurer også på hvorfor de ikke får svar på spørsmål de stiller til ledelsen i partiet.

Foto: Privat

Styret i Tinn Arbeiderparti spør nå i et åpent brev om det er noe poeng for partiet å stille til kommunevalg neste år.

Nei til gjenvalg og utmeldelser

De svarer nesten på spørsmålet selv ved å vise til at flere medlemmer har sagt nei til gjenvalg, mens ti andre har meldt seg ut av partiet.

Brevet er adressert til ledelsen i Telemark Arbeiderparti og partiets stortingspolitikere. Det er forfattet av styremedlem Ingar Hovden på vegne av hele styret.

Les også:

Brevet er et uttrykk for den frustrasjonen vi føler etter at Stortinget ikke grep inn og stoppet nedleggingen av Rjukan Sykehus.

Savner svar

Men det er mer enn et øyeblikks sinne.

– Det er også et uttrykk for sterk misnøye med mangelen på svar fra ledelsen i Telemark Arbeiderparti og våre tre representanter på Stortinget, forteller Hovden.

Hovden viser til at de har stilt flere spørsmål sine egne, uten å få direkte svar. I brevet heter det at de har fått svar via fylkesavisene eller Telemarksendinga.

Terje Lien Aasland

Striden om sykehuset toppet seg i Oslo i juni. Da reiste demonstranter fra Rjukan til Oslo for å påvirke Stortinget. I midten på bildet står Terje Lien Aasland i diskusjon med de fremmøtte.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Striden om det skal være akuttberedskap på Rjukan sykehus har fått folk i alle aldre til å møte opp. Engasjementet har vært så stort at til og med Høyreordfører Steinar Bergsland valgt å gå i 1. mai tog. Striden har ført til et sterkt samhold over partigrensene i hele kommunen, men nå kritiserer altså Ap i Tinn egne partikolleger utenfor Tinn.

Forstår Ap i Tinn

Etter at styret i Tinn Ap har gått ut med krass kritikk, velger så Terje Lien Aasland å stille til radiodebatt i NRK. Han er leder for Arbeiderpartiet i Telemark.

– Jeg har stor forståelse for den uavklarte situasjonen på Rjukan der akutten er lagt ned og fremtiden til sykehuset er uklar. Det beklager vi, svarer Aasland på spørsmål om hvorfor partiledelsen ikke har svart. Men Aasland fortsetter:

– Så vet Hovden utmerket godt at vi jobber videre med saken. Ap hadde det beste forslaget på Stortinget. Det tok hensyn til situasjonen både på Rjukan og for helsetilbudet i Telemark.

– Det ble aldri vedtatt, avbryter Hovden.

– Nei, men nå snakker jeg. Og tilbakemeldingene fra Rjukan var gode, fortsetter Aasland.

Vil ha besøk av sine egne

Under debatten kom det frem at andre partier hadde besøkt Rjukan og snakket med de ansatte på sykehuset, blant annet SV og Sp. Men altså ingen fra Ap. Det var noe av årsaken til at styret i Tinn Ap hadde skrevet det åpne brevet, fortalte Hovden, noe som fikk Lien til å utbryte:

– Det er bedre med et brev direkte til oss i ledelsen enn åpne brev i pressen.

Terje Lien Aasland

Terje Lien Aasland hadde foretrukket et brev direkte til partiledelsen, enn et åpent brev i pressen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Hva sier du om det ikke blir noen liste ved kommunevalget i Tinn neste år?

– Det er selvfølgelig beklagelig. Tinn er en viktig kommune for oss og Arbeiderpartiet har alltid stått sterkt der, svarte Lien Aasland

Hva skal til for at dere stiller liste i Tinn?

– Kommer partiledelsen til oss med tilbakemeldinger eller besøker oss, stiller vi opp. Når andre partier har tid til å møte opp på Rjukan, hadde det vært fint om ledelsen i vårt parti hadde gjort det samme, avslutter Ingar Hovden.

Nå har Arbeiderpartiet vel et år på å gjør opp før valget høsten 2015.