Stillehavsøstersen sprer seg rekordraskt

Stillehavsøsters i Norge

Oppsummert

Miljødirektoratet har laget en handlingsplan for å hindre at stillehavsøstersen sprer seg videre langs norskekysten. Østersen er en fremmed og uønsket art som truer lokale arter, påvirker økosystemer og ødelegger badestrender.

 • – Jevn plukking fungerer

  Havforskere ser at jevnlig plukking av stillehavsøsters på strender kan holde bestanden nede. Lars-Johan Naustvoll ved Havforskningsinstituttet mener det holder å gjennomføre plukkingen hvert andre eller tredje år.

 • Plukker østers på 40 strender

  Lørdag startet østersdugnaden der folk er oppfordret til å plukke stillehavsøsters og mange har ønsket å bidra. Så langt har folk meldt inn at de skal plukke stillehavsøsters på 40 strender i fylket. Målet med dugnaden er at folk skal unngå å kutte seg på skjellene.

  Stillehavsøsters
  Foto: John-André Samuelsen / NRK
 • Oppfordrer folk til å bruke badesko

  Den svartelistede arten stillehavsøsters er oppdaget på Røra badeplass, og Skien kommune oppfordrer badende til å bruke badesko for å unngå kuttskader i møte med stillehavsøstersen. Det vil bli satt opp skilt på stedet, skriver Varden.

 • Vil ha skilt om stillehavsøsters


  Det må settes opp skilt som advarer om stillehavsøsters på Røra badeplass. Ønsket kommer etter at en gutt kutta seg opp, og ei jente nesten tråkka på en sylskarp østers under lek, skriver TA.
  Skien kommune sier dette kan bli aktuelt

  Stillehavsøsters
  Foto: Havforskningsinstituttet
 • Vil ha østersdugnad langs kysten

  Tusenvis av oss ble med for å rense strendene for søppel, nå vil Oslofjordens Friluftsråd ha folk til å plukke stillehavsøsters. Arten har etablert seg med rekordfart langs hele Østfoldkysten. Friluftsrådets direktør Rune Svensson håper folk stiller opp på denne ryddeaksjonen også.

  Hånd med stillehavsøsters
  Foto: Trausti Sigurdsson
Det er et par tusen østers som har festet seg på den delen av taket som står under vannet.