Hopp til innhold
Stillehavsøstersen sprer seg rekordraskt

Stillehavsøsters i Norge

Oppsummert

Miljødirektoratet har laget en handlingsplan for å hindre at stillehavsøstersen sprer seg videre langs norskekysten. Østersen er en fremmed og uønsket art som truer lokale arter, påvirker økosystemer og ødelegger badestrender.

  • Nytt stillehavsøsters-prosjekt

    Et nytt prosjekt vil bruke stillehavsøsters-problemet til å skape miljøvennlige arbeidsplasser.

    Østersen, som er en fremmed art i Norge, er svartelistet og en stor risiko for sjølivet.

    Asker, Bærum, Nesodden og Oslo er med på prosjektet hvor skallet blant annet skal brukes innen bygg og anlegg, og i gjødsel.

  • Ingen plukkeaksjon i år

    Det blir ingen stor plukkeaksjon for å fjerne stillehavsøsters langs sørlandskysten i år, sier faggruppeleder hos Statsforvalteren i Agder Marie Bjelland. Stillehavsøsters ødelegger badeplasser og er en fremmed art som ikke er ønskelig i våre områder.

    Plukker stillehavsøsters
    Foto: Jan Erik Tangen
  • Fortsatt mye stillehavsøsters

    Stillehavsøstersen herjet og ga mange bedegjester kuttskader på norske badeplasser i fjor sommer. Denne sommeren har skadestatistikken derimot gått ned.

    – Forekomsten er foreløpig beskjeden. Vi anbefaler bruk av badesko for å forebygge kutt fra skarpe skjell, sier Kommunelege Guro Steine Letting til NTB.

  • 50 nye funn av stillehavsøsters

    De siste ukene er over femti funn av stillehavsøsters registrert i en egen kartdatabase hos Fylkesmannen i Agder. Funnene skal brukes i framtidige plukkedugnader og forskning. Det er mulig å registrere nye funn til og med september.

    Stillehavsøsters i vann
    Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK
  • Østers skal plukkes flere steder

    Østersdugnaden utvides i år til alle kystkommunene i Vestfold og Telemark. Målet er å få opp mest mulig knivskarp stillehavsøsters på strender og badeplasser. 13 tonn stillehavsøsters ble plukket i fjor. Dugnaden er fra 1. mai til ut august.

    Stillehavsøsters
    Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK
Det er et par tusen østers som har festet seg på den delen av taket som står under vannet.