NRK Meny
Normal

Sterkt gjensyn med Kronprinsen

Adrian Pracon møtte Kronprinsen for andre gang etter Utøya-massakren. Som en del av opplæringen til Global Dignity Day, skulle Kronprinsen være veileder. Og flere elever fortalte sterke historier om verdighet.

Pracon møter Kronprinsen

Kronprins Haakon spurte Adrian Pracon om hvordan det gikk etter Utøya.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Adrian Pracon

Adrian Pracon ble skutt i skulderen på Utøya

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Elevrådsleder ved Skien videregående skole, Adrian Pracon, var med å motta Kronprins Haakon da han besøkte Skien i dag.

Første gang Adrian Pracon fikk besøk av Kronprinsen, var da ha lå i sykesenga etter å ha blitt skutt på Utøya.

Kronprinsen deltok i en opplæringsdag for prosjektet Global Dignity Day som holdes 20. oktober. Her snakket Kronprinsen med elever og frivillige veiledere om verdighet.

I hele Norge har 165 videregående skoler meldt seg på til Global Dignity Day.

Møtte Kronprinsen i slåbrok

Adrian Pracon er en av de overlevende fra Utøya. Han fikk besøk av Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit da han lå på Ringerike sykehus. For han var det et sterkt møte.

– Det var et besøk som virkelig styrket meg. Styrke til å kjempe videre etter å ha blitt skutt på Utøya. Jeg må ærlig si at jeg ser frem til å møte Kronprinsen, og denne gang i litt flere klær enn bare en slåbrok, sier Adrian Pracon.

Kronprins Haakon leder samtalen i en av klassene

Kronprins Haakon ledet samtalene om verdighet i en av klassene.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Viktig å være der for hverandre

Sangita Kali

Sangeeta Kali.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Global Dignity Day består av gruppeoppgaver og samtaler om verdighet, der elevene definerer hva verdighet er for dem og forteller egenopplevde historier om verdighet. En av de som fortalte sin historie om verdighet, var Sangeeta Kali.

– Jeg skal fortelle om en nær og sterk opplevelse for min tante fikk kreft Jeg håper å inspirere de som har opplevd det samme, og viktigheten av å være der for hverandre, sier Sangeeta Kali.

Sangeeta Kali var veldig fornøyd med å bli undervist av Kronprinsen i en times tid.

– Vi har hørt hverandres historier og lært enda mer om verdighet. Jeg ble positivt overrasket. Han var veldig koselig. Han hadde medfølelse med oss. Han hørte på det vi hadde å si til ham, sier Sangeeta Kali.

Kronprinsen rakk å komme gjennom flere temaer om verdighet. Stikkord var i følge Sangeeta Kali:

–Selvtillit, empati, huske å respektere hverandre, gi hjelp til hverandre, ha medfølelse for hverandre. Huske at alle trenger hverandre, det er best at vi holder sammen. Vi er forskjellig, men en ting vi har felles, er at alle trenger noen, sier Sangeeta Kali.

Kronprins Haakon snakker til en fullsatt gymsal

Kronprins Haakon ble tatt i mot som en superstjerne, og fikk full applaus fra elevene på Skien videregående skole

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

 • Zekhnini på U21

  Rafik Zekhnini fra Herøya er plukket ut til å spille på U21 landslaget. Det melder Norges Fotballforbund på Twitter i dag. 27. mars spiller Norge en viktig bortekamp mot Israel. Noen dager tidligere er det privatlandskamp mot Italia.

  Rafik Zekhnini
  Foto: Martin Torstveit / NRK
 • Ikke sjølvsagt med elitesatsning

  Dagleg leiar i ODD, Einar Håndlykken, svarar kritikken med at det er sterke kvinnelege klubbar i området rundt dei, og at det difor ikkje er sjølvsagt at Odd skal ha elitesatsing for kvinner. Klubben vil også starte med jentefotball for barn i år.

  Daglig leder i Odds BK, Einar Håndlykken
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Kritisk til ODD

  Idrettsforskar Gerd von der Lippe er kritisk til at Odd, og fem andre klubbar i Eliteserien, ikkje har noko tilbod for kvinner ved sesongstart 2018. Von der Lippe meiner det er viktig at eliteserieklubbane har kvinnesatsing, nettopp fordi dei er så gode på herresida.

  Gerd von der Lippe
  Foto: Kurt Inge Dale / NRK
 • Alvorlig situasjon

  Leder av Telemark KRF, Erik Næs sier Listhaugs insinuasjoner mot arbeiderpartiet er uakseptable, men at KRF gikk til valg på at de ønsket Erna Solberg som statsminister. Næs deltar på KRFs landsstyre i dag og sier han tar med seg begge betraktningene.

  Erik Næs
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK