NRK Meny
Normal

Sterkt gjensyn med Kronprinsen

Adrian Pracon møtte Kronprinsen for andre gang etter Utøya-massakren. Som en del av opplæringen til Global Dignity Day, skulle Kronprinsen være veileder. Og flere elever fortalte sterke historier om verdighet.

Pracon møter Kronprinsen

Kronprins Haakon spurte Adrian Pracon om hvordan det gikk etter Utøya.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Adrian Pracon

Adrian Pracon ble skutt i skulderen på Utøya

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Elevrådsleder ved Skien videregående skole, Adrian Pracon, var med å motta Kronprins Haakon da han besøkte Skien i dag.

Første gang Adrian Pracon fikk besøk av Kronprinsen, var da ha lå i sykesenga etter å ha blitt skutt på Utøya.

Kronprinsen deltok i en opplæringsdag for prosjektet Global Dignity Day som holdes 20. oktober. Her snakket Kronprinsen med elever og frivillige veiledere om verdighet.

I hele Norge har 165 videregående skoler meldt seg på til Global Dignity Day.

Møtte Kronprinsen i slåbrok

Adrian Pracon er en av de overlevende fra Utøya. Han fikk besøk av Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit da han lå på Ringerike sykehus. For han var det et sterkt møte.

– Det var et besøk som virkelig styrket meg. Styrke til å kjempe videre etter å ha blitt skutt på Utøya. Jeg må ærlig si at jeg ser frem til å møte Kronprinsen, og denne gang i litt flere klær enn bare en slåbrok, sier Adrian Pracon.

Kronprins Haakon leder samtalen i en av klassene

Kronprins Haakon ledet samtalene om verdighet i en av klassene.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Viktig å være der for hverandre

Sangita Kali

Sangeeta Kali.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Global Dignity Day består av gruppeoppgaver og samtaler om verdighet, der elevene definerer hva verdighet er for dem og forteller egenopplevde historier om verdighet. En av de som fortalte sin historie om verdighet, var Sangeeta Kali.

– Jeg skal fortelle om en nær og sterk opplevelse for min tante fikk kreft Jeg håper å inspirere de som har opplevd det samme, og viktigheten av å være der for hverandre, sier Sangeeta Kali.

Sangeeta Kali var veldig fornøyd med å bli undervist av Kronprinsen i en times tid.

– Vi har hørt hverandres historier og lært enda mer om verdighet. Jeg ble positivt overrasket. Han var veldig koselig. Han hadde medfølelse med oss. Han hørte på det vi hadde å si til ham, sier Sangeeta Kali.

Kronprinsen rakk å komme gjennom flere temaer om verdighet. Stikkord var i følge Sangeeta Kali:

–Selvtillit, empati, huske å respektere hverandre, gi hjelp til hverandre, ha medfølelse for hverandre. Huske at alle trenger hverandre, det er best at vi holder sammen. Vi er forskjellig, men en ting vi har felles, er at alle trenger noen, sier Sangeeta Kali.

Kronprins Haakon snakker til en fullsatt gymsal

Kronprins Haakon ble tatt i mot som en superstjerne, og fikk full applaus fra elevene på Skien videregående skole

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

 • Leter etter savnet pasient

  En kvinne på 88 år som er pasient på Vessia i Porsgrunn er savnet. Politiet er ikke sikker på hva hun hadde på seg da hun forsvant. Likevel ber politiet folk om å ringe 02800 dersom de ser kvinnen.

 • Anmeldt for scooterkjøring

  Politiet og Statens naturoppsyn har utført kontroll av motorferdsel i utmark i Vinje og Seljord denne helgen. 4 personer er anmeldt for å ha kjørt snøscooter uten løyve. Statens naturoppsyn har skrevet ut 3 gebyrer til snøscooterkjørere som har kjørt utenfor lovlige traseer i Vinje.

 • Fare for flere feil

  222 kunder er nå uten strøm i Vestfold og Grenland. De fleste av disse er knyttet til en kontrollert utkopling for å fjerne is fra ledningene vest for Farrisvannet i Larvik. Det skriver Skagerak i en pressemelding. Mange steder er det mye snø og is på ledninger og trær. Faren for nye feil gjør at selskapet gjennomfører kontrollerte utkoblinger. Mildværet og nedbøren som er ventet til uka øker faren for nye feilsituasjoner, ifølge Skagerak Nett. Derfor opprettholder derfor selskapet full beredskap. Se avbruddskart her.

  Mats Holmbakken, Skagerak Nett, driver feilretting i høyden.
  Foto: Geir Iskasen / Skagerak Nett
 • Fikk tur over Skien

  Fem luftballonger fløy i dag over Skien. For en av dem som var med ble det hele en stor overraskelse. Helena Byggstøyl trodde egentlig at hun skulle på skitur, men ble lurt av kjæresten. Han hadde planlagt en luftballongtur over Skien. Turen endte med en god landing på en gangsti rett ved Børsesjø.

  Luftballong over Skien.
  Foto: Helena Louisa Byggstøyl / privat