NRK Meny
Normal

Starten på et fiske-eventyr!

I disse dager starter de med oppdrett av røye i Fyresvatn. Det kan bli en ny innlandsnæring av dimensjoner.

Ingebjørg og Jonny Aketun

Ingebjørg og Jonny Aketun fikk ideen om å starte et regulært oppdrettsanlegg for røye for tre år siden.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

I årevis har Ingebjørg og Jonny Aketun gjennom firmaet Aketun Fisk fisket og videreforedlet røye fra Fyresvatn. Fisket har foregått ved hjelp av storruser, og salget av produktene har stort sett foregått lokalt.

Smolt i et av karene i settefiskanlegget på Molandsmoen.

Smolt i et av karene i settefiskanlegget på Molandsmoen.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

For tre år siden dukket ideen opp om å starte et oppdrettsanlegg for røye.

– I Sverige har de holdt på med oppdrett i innlandsvatn i 20 år, så hvorfor ikke her også, tenkte Jonny Aketun.

Nybrottsarbeid

Oppdrettsanlegg i sjøen er utbredt, men et tilsvarende anlegg med merder i Fyresvatn er noe helt annet. I hvert fall sett fra byråkratiets side.

Etter diverse konsesjonssøknader og konsekvensutredninger der flere departementer var involvert, er anlegget nå en realitet.

– En drøm er gått i oppfyllelse, sier Jonny Aketun.

Delikatesse på gang

Selskapet Telemarkrøye AS er eid av i hovedsak lokale aksjonærer. I disse dager settes den første årgangen av smolt ut i merdene i Fyresvatn.

Stamfisken er lokal, og smolten ales opp i eget settefiskanlegg på industriområdet Molandsmoen. Rundt juletider starter slaktingen av fisken som skal distribueres av grossist- og matvarekjeder til hele landet. Det ferdige produktet vil veie fra 600 gram til en kilo. Konsesjonen gir rom for en årsproduksjon på opp mot 275 tonn.

Forutsigbar levering er viktig, så målet er å slakte fisk tilnærmet hver dag – året rundt. Daglig leder, Mats Dorenfeldt Jensen, sier kiloprisen i butikkene vil bli noe mindre enn for kveite, men godt over prisen på laks.

Fra oppdrettsanlegget i Fyresvatn.

Oppdrettsanlegget i Fyresvatn.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

En mulig vekstnæring

Jonny Aketun mener Telemark har en rekke regulerte innsjøer som egner seg godt for fiskeoppdrett.

– I framtida kan det bli en betydelig vekstnæring, som kan sysselsette en lang rekke personer.

Fisken blir hverken medisinert eller vaksinert slik det er vanlig i oppdrettsanlegg til sjøs. Her finnes ikke lakselus, og hvis en og annen fisk skulle klare stikke av, så kommer den jo bare til sine egne.

– At fisken er fin og ser ut til å trives i merdene, ja det ser du jo sjøl!, sier Jonny Aketun med et fornøyd glimt i øyet.

!

 • Se fredagens sending fra Østafjells

  Siste nytt fra NRK Østafjells fredag 19. januar 2018, klokken 18.55.
 • Ett skritt nærmere datasenter

  Rådmann Ole Magnus Stensrud i Skien har godkjent arbeidet med reguleringsplan for et nytt datasenter nord for Skien. Nå sendes det videre til Teknisk Hovedutvalg, som vil behandle det i sitt første møte 30. januar.

 • To personar til helsesjekk

  To personar er sendt til helsesjekk etter ein kollisjon i Gransherad i ettermiddag. Det var ein buss og ein personbil som kolliderte på fylkesveg 37. Ifylgje politiet skjedde kollisjonen då personbilen braut vikeplikta.

 • OBS-varsel om nytt snøkaos lørdag

  Meteorologen kommer med OBS-varsel og melder om mer snø i Telemark i morgen, lørdag. Det kan by på utfordringer for trafikantene. Skagerak Energi har ekstra mannskaper i beredskap dersom snøen skulle føre til problemer for strømnettet.

  Laster Twitter-innhold