I årevis har Ingebjørg og Jonny Aketun gjennom firmaet Aketun Fisk fisket og videreforedlet røye fra Fyresvatn. Fisket har foregått ved hjelp av storruser, og salget av produktene har stort sett foregått lokalt.
For tre år siden dukket ideen opp om å starte et oppdrettsanlegg for røye.
– I Sverige har de holdt på med oppdrett i innlandsvatn i 20 år, så hvorfor ikke her også, tenkte Jonny Aketun.
Nybrottsarbeid
Oppdrettsanlegg i sjøen er utbredt, men et tilsvarende anlegg med merder i Fyresvatn er noe helt annet. I hvert fall sett fra byråkratiets side.
Etter diverse konsesjonssøknader og konsekvensutredninger der flere departementer var involvert, er anlegget nå en realitet.
– En drøm er gått i oppfyllelse, sier Jonny Aketun.
Delikatesse på gang
Selskapet Telemarkrøye AS er eid av i hovedsak lokale aksjonærer. I disse dager settes den første årgangen av smolt ut i merdene i Fyresvatn.
Stamfisken er lokal, og smolten ales opp i eget settefiskanlegg på industriområdet Molandsmoen. Rundt juletider starter slaktingen av fisken som skal distribueres av grossist- og matvarekjeder til hele landet. Det ferdige produktet vil veie fra 600 gram til en kilo. Konsesjonen gir rom for en årsproduksjon på opp mot 275 tonn.
Forutsigbar levering er viktig, så målet er å slakte fisk tilnærmet hver dag – året rundt. Daglig leder, Mats Dorenfeldt Jensen, sier kiloprisen i butikkene vil bli noe mindre enn for kveite, men godt over prisen på laks.
En mulig vekstnæring
Jonny Aketun mener Telemark har en rekke regulerte innsjøer som egner seg godt for fiskeoppdrett.
– I framtida kan det bli en betydelig vekstnæring, som kan sysselsette en lang rekke personer.
Fisken blir hverken medisinert eller vaksinert slik det er vanlig i oppdrettsanlegg til sjøs. Her finnes ikke lakselus, og hvis en og annen fisk skulle klare stikke av, så kommer den jo bare til sine egne.
– At fisken er fin og ser ut til å trives i merdene, ja det ser du jo sjøl!, sier Jonny Aketun med et fornøyd glimt i øyet.
!