NRK Meny
Normal

Står på i kampen mot kreft

SKIEN (NRK): Trening er viktig for alle, og kanskje spesielt for kreftpasienter. PULS-Yngvar gjør alt for å inspirere kreftrammede til å holde seg i aktivitet. Her viser han hvordan.

Yngvar Andersen

Yngvar Andersen er ambassadør for 'Aktiv mot kreft' og deltok på 5-årsmarkeringen til treningstilbudet Pusterommet i Skien.

Foto: Marie Roksund / NRK

– Rak i ryggen! Dypere ned i knebøy! Knær over tær, roper instruktør Yngvar Andersen.

Kommandoene er klare, men de kommer med et smil.

– Dette er jo en solskinnsdag, men dere vet bedre enn andre at det finnes minst like mange regnværsdager, sier han til gjengen som står foran ham.

Det er ingen tvil om at kreft er en belastning for både kropp og sjel. Men Yngvar Andersen, kjent fra NRK-programmet Puls, er klar på at det å være i aktivitet kan være med på å gjøre at man kommer seg raskere på beina.

Han er opptatt av å finne gode og overkommelige aktiviteter som man kan få gjort i hverdagen.

Ett skritt tilbake, og to frem

Fredag var det femårsjubileum for treningstilbudet «Pusterommet», som er etablert av Sykehuset Telemark i Skien og stiftelsen «Aktiv mot kreft». Helsepersonell på sykehus og i kommunene, pasienter og pårørende var invitert til å delta på et seminar i Skien.

Yngvar Andersen er ambassadør for «Aktiv mot kreft», og har vært på nesten alle «Pusterommene» rundt om i landet. Han mener at alle skulle hatt et slikt tilbud.

– Jeg er ikke i tvil om at det betyr utrolig mye. En ting er det fysiske, men også når det gjelder livskvalitet og mestringsfølelse, sier han.

På feiringen av femårsjubileet til «Pusterommet» tok Andersen med seg gjengen ut på en gressplen i finværet og viste noen øvelser.

Yngvar Andersen viser enkle treningsøvelser

Knebøy og utfall kan gi positivt utfall

Stipendiatene ved Norges idrettshøgskole Elisabeth Edvardsen og Tormod Skogstad Nilsen var også til stede for å snakke om hvorfor vi bør være aktive etter kreft.

Forskning tyder på at trening gir gode resultater for kreftpasienter, blant annet ved at det kan redusere bivirkninger etter kreftbehandling.

– Trening er viktig for alle, men kanskje spesielt for kreftpasienter som er ekstra utsatt for livsstilssykdommer, sier Nilsen.

Onsdag 10. juni åpner landets niende «Pusterom» ved Akershus Universitetssykehus.