NRK Meny
Normal

Står på i kampen mot kreft

SKIEN (NRK): Trening er viktig for alle, og kanskje spesielt for kreftpasienter. PULS-Yngvar gjør alt for å inspirere kreftrammede til å holde seg i aktivitet. Her viser han hvordan.

Yngvar Andersen

Yngvar Andersen er ambassadør for 'Aktiv mot kreft' og deltok på 5-årsmarkeringen til treningstilbudet Pusterommet i Skien.

Foto: Marie Roksund / NRK

– Rak i ryggen! Dypere ned i knebøy! Knær over tær, roper instruktør Yngvar Andersen.

Kommandoene er klare, men de kommer med et smil.

– Dette er jo en solskinnsdag, men dere vet bedre enn andre at det finnes minst like mange regnværsdager, sier han til gjengen som står foran ham.

Det er ingen tvil om at kreft er en belastning for både kropp og sjel. Men Yngvar Andersen, kjent fra NRK-programmet Puls, er klar på at det å være i aktivitet kan være med på å gjøre at man kommer seg raskere på beina.

Han er opptatt av å finne gode og overkommelige aktiviteter som man kan få gjort i hverdagen.

Ett skritt tilbake, og to frem

Fredag var det femårsjubileum for treningstilbudet «Pusterommet», som er etablert av Sykehuset Telemark i Skien og stiftelsen «Aktiv mot kreft». Helsepersonell på sykehus og i kommunene, pasienter og pårørende var invitert til å delta på et seminar i Skien.

Yngvar Andersen er ambassadør for «Aktiv mot kreft», og har vært på nesten alle «Pusterommene» rundt om i landet. Han mener at alle skulle hatt et slikt tilbud.

– Jeg er ikke i tvil om at det betyr utrolig mye. En ting er det fysiske, men også når det gjelder livskvalitet og mestringsfølelse, sier han.

På feiringen av femårsjubileet til «Pusterommet» tok Andersen med seg gjengen ut på en gressplen i finværet og viste noen øvelser.

Yngvar Andersen viser enkle treningsøvelser

Knebøy og utfall kan gi positivt utfall

Stipendiatene ved Norges idrettshøgskole Elisabeth Edvardsen og Tormod Skogstad Nilsen var også til stede for å snakke om hvorfor vi bør være aktive etter kreft.

Forskning tyder på at trening gir gode resultater for kreftpasienter, blant annet ved at det kan redusere bivirkninger etter kreftbehandling.

– Trening er viktig for alle, men kanskje spesielt for kreftpasienter som er ekstra utsatt for livsstilssykdommer, sier Nilsen.

Onsdag 10. juni åpner landets niende «Pusterom» ved Akershus Universitetssykehus.

 • Ber innbyggjarane om hjelp

  Porsgrunn kommune har auka beredskapen etter at det er varsla ein nedbørstopp i kveld. Kommunen ber om hjelp frå folk, og oppfordrar alle til å «adoptere» eit sluk. Det vil seia at ein held auga med eit sluk og held det fritt for lauv og anna.

 • Redusert lærartettleik

  Etter trykk frå fylkeskommunen, har Skien og Porsgrunn vidaregåande skular redusert lærartettleiken. Dei har òg slått saman klasser og redusert bruk av vikarar for å få budsjetta sine i balanse. Statusrapporten for dei økonomiske tiltaka blir lagt fram for fylkestinget i dag.

 • Bil utfor vegen ved Eidsborg

  Ein bil har køyrt av vegen på fylkesveg 45 mellom Høydalsmo og Eidsborg i retning mot Eidsborg, ifølge tipsar. Det kan vere vanskeleg å passere for større køyretøy, melder NRK Trafikk. Det er også meldt om litt snø i området, så køyr forsiktig.

 • Innbrot på Gulset-grillen

  I natt vart innbrotsalarmen utløyst på Gulset-grillen i Skien. Nokon hadde teke seg inn og stole kontantar. Politiet har hatt eit negativt søk i området. Dei har undersøkt åstaden og meldt saka.