NRK Meny
Normal

Stadig flere jenter spiller fotball

PORSGRUNN (NRK): De siste ti årene har jenteandelen økt blant de yngste fotballspillerne. Og det er lagene i bygdene som rekrutterer flest jenter.

Barnefotball

KAMP OM BALLEN: Det blir stadig flere jenter å se på norske fotballbaner.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

I 2015 var det 300 jentelag i Telemark fotballkrets. Det er en økning på 41 prosent siden 2004. Leder av kretsen, Roger Eilertsen, tror det er flere årsaker.

– Det kan være fokuset på jentefotball, tilrettelegging slik at flest mulig jenter kan være med, og at klubbene er mer bevisste på å jobbe aktivt for å rekruttere jenter.

Også på landsbasis blir det flere jentespillere. Fra drøyt 90 000 jenter som spilte aktivt i 2004, var det i underkant av 100 000 ti år senere.

Nærmere hver tredje (29%) aktive fotballspiller i Norge er jente.

Satsingsområde

På kunstgresset til fotballklubben Urædd i Porsgrunn er jentene i gang med årets første kamp. Frida Rosøy Andersen (8) og Ada Konstanse Gajic Tveit (9) forteller at 13 av 15 jenter i klassen spiller fotball.

– Jeg ble med en venninne for å prøve og så syntes jeg det var veldig gøy, sier Frida.

Frida Rosøy Andersen og Ada Konstanse Gajic Tveit

Åtte år gamle Frida Rosøy Andersen (t.v.) og ni år gamle Ada Konstanse Gajic Tveit og spiller for Urædd i Porsgrunn. I likhet med de fleste jentene i klassen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Økningen har vært i aldersgruppa 6–12 år. Øyvind Strøm som er leder av Norges Fotballforbunds jenteprosjekt sier at det er gjort en god jobb i mange klubber.

– Jentefotballen er en forholdsvis ung idrett i Norge. Det skal bygges kultur og tradisjon. Det er vi i ferd med å gjøre.

Urædd-jenter

Unge fotballspillere på Urædd, en av Telemarks største breddeklubber.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen

I NFFs handlingsplan for perioden 2016 til 2019 er jentefotball ett av satsingsområdene.

– Best i bygdene

Sogn og Fjordane fotballkrets har størst jenteandel med over fire hundre lag. Strøm sier er det flere jenter som spiller fotball i bygdene enn i byene.

– Jentefotballen står sterkest i grisgrendte strøk, mens den laveste andelen jenter finner vi faktisk i storbyene. Misforstå meg rett: Jo mer bygd vi har i et område, jo sterkere står faktisk jentefotballen.

Øyvind Strøm halvprofil

Øyvind Strøm er leder for Norges Fotballforbunds jenteprosjekt.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Strøm sier at klubbene sliter veldig med å få jenter med minoritetsbakgrunn inn i fotballen.

– Og tettheten av minioritetsjenter er størst i storbyene.

I tillegg mener Strøm at det er større konkurranse og flere fritidstilbud å velge mellom i byene.

Grunn til bekymring

Selv om det er mange jenter som begynner med fotball, så er det også mange som slutter i tenårene.

I Telemark fotballkrets er det ikke et juniortilbud for jenter mellom 17 og 19 år. Det er ikke Roger Eilertsen, leder i Telemark fotballkrets, fornøyd med.

Roger Eilertsen

Leder i Telemark fotballkrets, Roger Eilertsen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Da må jentene spille seniorfotball. Når en jente på 15 år skal spille med en annen på 25, blir det et stort alderssprang, sier Eilertsen.

Også på landsbasis er det stort frafall blant ungdommene på jentelag.

 • Trafikkulykke i Skien

  Det har vært en trafikkulykke hvor fire personer er involvert på fylkesveg 357 ved Vadrette i Skien. Skadeomfanget er ukjent, men nødetatene er på stedet, melder politiet.

 • Ønsker idrett på Stevneplassen

  Ordfører i Skien Hedda Foss Five ønsker at det skal legges tilrette for idrett på Stevneplassen i Skien. Hun mener at et idrettsanlegg på Stevneplassen tilknytta Odd og Toppidrettsgymnaset vil være gunstig, skriver Varden.

  Stevneplassen i Skien
  Foto: NRK
 • Frykter for barnas sikkerhet

  Elever og ansatte ved Kjølnes ungdomsskole er bekymra over at Vegvesenet har utsatt å lage en ny undergang ved Lilleelvkrysset i Porsgrunn. De er redde for sikkerheten til barn og unge som ferdes i området, og som har dette som skolevei.

 • Flere bruker kyststien i Bamble

  Bedre merking og tilrettelegging med broer og trapper har ført til en kraftig økning i bruken av kyststien i Bamble. Det siste året har mer enn 42 000 turgåere passert telleapparatet på kyststien langs Langesundhalvøya.