NRK Meny
Normal

Snart åpner Grenlands største bruktbutikk

SKIEN (NRK): NLM Gjenbruk, med sine 800 kvadratmeter, blir størst i Grenland når den åpner i mai. Fra før er det en rekke gjenbruksbutikker i området.

Ekteparet Bjørg og Magnor Harestad

Ekteparet Mangor og Bjørg Harestad er blant de mellom 35 og 40 frivillige som i lang tid har jobbet for å få den nye bruktbutikken i Skien klar.

Foto: GRY EIRIN SKJELBRED / NRK

I lokalet der det før var en bilforretning med nye og skinnende bilmodeller, står det nå rad på rad med brukte pyntegjenstander, lamper, servicer, bøker og møbler.

– Jeg tror teakmøblene kommer til å gå først. Det er jo det siste som er blitt litt «hot», sier butikksjef Bjørg Harestad.

En eldre sofa med sving i ryggen er priset til 1700 kroner.

– Den så jeg bilde av i nest siste nummer av bladet «Lev landlig», så den kommer nok til å gå fort, sier Harestad.

teakmøbler

Teakmøbler fra 60-tallet blir stadig mer populært blant de unge, skal vi tro butikksjef Bjørg Harestad.

Foto: Gry Eirin Skjelbred

Ting og tang til overs

Den nye bruksbutikken like ved Herkules i Skien blir Norsk Luthersk Misjonssambands 31. gjenbruksbutikk i Norge. Mellom 35 og 40 frivillige har jobbet i lang tid for å få alt på plass til åpningen 7. mai.

– Det ligger mye arbeid bak med vasking, sortering og å få ting i orden, sier Harestad.

– Hvor har dere fått alle tingene fra?

– Fra folk som ikke trenger det lenger. De rydder opp i hus de kanskje har arvet, og de vet kanskje ikke hvor de skal gjøre av alle tingene, forteller hun.

Nils Hagen fra Bamble er blant dem som stikker innom butikken med noe han ikke mer har bruk for.

– Jeg flyttet for et halvt år siden, og har en hel del pene gardiner som jeg ikke får brukt lenger, sier han.

Overskuddet går til hjelpearbeid

Birgit Løvold

Birgit Løvold jobber som frivillig i den ene av de to Kenya-butikkene som har vært i Grenland i 15 år. Hun ønsker den nye konkurrenten velkommen.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

På landsbasis har Norsk Luthersk Misjonssamband mellom 1200 og 1400 frivillige, og omsetter for drøyt 40 millioner kroner. Overskuddet i fjor ble på 25 millioner kroner, og det gikk hoveddsaklig til hjelpearbeidet i Afrika.

– Helse, drikkevann, utdannelse, små infrastrukturprosjekt; altså hjelp til folk slik at de kan få en bedre hverdag, sier Mangor Harestad.

Mange bruktbutikker

I Grenland finnes det en rekke bruktbutikker som enten driver kommersielt eller for veldedige formål. Det er blant andre Fretex, Grenlandaksjonen, Estlandshjelpen, Kenyahjelpen, Sudanhjelpen og Skrot-Tor. Bjørg Harestad tror allikevel det er plass til en til.

– Det blir spennende å se, men jeg tror faktisk det er det. Er du interessert i gjenbruksting, blir det på en måte nesten aldri for mye, avslutter hun.

 • Fann sakna kvinne

  Kvinna på 92 år som var meldt sakna i Seljord er komen til rette. Ho er funnen av Røde Korsmannskap ikkje langt frå institusjon. Kvinna var kald, og blir sjekka på legevakt.

 • Kvinne sakna i Seljord

  Politiet etterlyser ei 92 år gamal kvinne, som er sakna frå ein institusjon i Seljord. Kvinna brukar rullator, opplyser politiet.

 • Mindre steinras på E134

  Det har gått eit mindre steinras på E134 mellom Seljord og Brunkeberg, melder politiet. Raset sperrar deler av den eine køyrebana. Vegtrafikksentralen er varsla.

 • Avtale om Krokan turisthytte

  Norsk Industriarbeidermuseum skal overta den gamle turisthytta på Krokan i Tinn for å utvikle eigedomen som eit historisk kulturminne. NIA har underteikna ein intensjonsavtale med Helbergstiftelsen om kjøp av Krokan, som har vore turisthytte sidan 1871.

  Krokan Turisthytte overtas av Norsk Industriarbeidermuseum
  Foto: Rita Engedalen, NIA