NRK Meny
Normal

Sprøytemiddel sved av åker

BAMBLE (NRK): To bønder fra Bamble har fått åkeren svidd av etter vegvesenet sin ugressprøyting

Erik Dahl (t.v) og Lasse Aspeflaten

Erik Dahl (t.v.) og Lasse Aspeflaten sier skadeomfanget først vil bli klart om noen uker.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Vi har noen store gule felter her, sier bonde Lasse Aspeflaten og peker på jordet som ligger ved siden av E18.

Lasse Aspeflaten

Lasse Aspeflaten forstod først ikke hvorfor det oppstod store, gule flekker på åkeren.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

I Bamble har sprøyting langs vegkanten av E18 trolig ført til at deler av kornåkeren har blitt svidd av. Forklaringen er at vind ført ugressmiddelet 30 meter ut på jordet. Mellom to og tre mål hvete er nå ødelagt.

I forrige uke ble det kjent at vegkantene i Telemark har blitt sprøytet utenfor regelverket i hele år. I sprøytemidlene er det brukt Glyfosat, noe som forskere er uenige om er farlig for mennesker.

Saken er allerede tatt opp med underleverandørene, som har fått strengere krav å følge.

– Må sees som et uhell

Erik Dahl

Erik Dahl, leder i Bamble Bondelag, kaller skaden på åkeren unødvendig.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Entreprenøren sprøytet langs E18 i Bamble i juni på oppdrag fra Statens vegvesen. Erik Dahl, som er leder for Bamble Bondelag, sier saken er trasig.

– Men de har vel feilberegnet vindforholdene her og det må vel sees på som et uhell. Men det er viktig at det ikke skjer igjen, sier han.

Får kompensasjon

Prosjektleder Hans Sandland i Statens vegvesen sier de har fått klager på sprøytingen også fra en annen bonde i Bamble:

– De to har inngått en avtale med entreprenøren, Mesta, om befaring etter sommeren for å se om skaden er større enn det de har oppdaget i første omgang. Det er også gjort en avtale om kompensasjon, sier Sandland.

Vegvesenet skal nå vurdere sprøytebruken, og Sandland sier det kan bli aktuelt å gå tilbake til tradisjonell kantklipping.

– Etter at det ble lov å bruke plantevernmidler under rekkverk og i fjellskjæringer har det å slå under rekkverk blitt lagt litt på is. Men det blir vel mer aktuelt fremover nå. Det blir umulig og håpløst å sprøyte riktig og samtidig få ønsket resultat, sier han.

Sprøyting, Bamble

Slik ser åkeren ut etter ugrassprøytingen til vegvesenet.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK
 • Feirar Elvestuen

  Ordførar Robin Kåss (Ap) og fylkesordførar Sven Tore Løkslid (Ap) feirar i dag at Ola Elvestuen (V) blir ny klima- og miljøminister. Årsaka er at Elvestuen ikkje vil legge eit deponi for farleg avfall til Brevik så lenge det er andre som ynskjer eit slikt deponi.

  Ola Elvestuen
  Foto: Olav Juven / NRK
 • Funn av tarmbakteriar

  Det er funne tre tilfelle av resistente tarmbakteriar hjå pasientar ved Sjukehuset Telemark. Sjukehuset har sendt brev til pasientar som kan ha blitt utsette for smitte, og desse blir bedt om å kontakte fastlegen sin for vidare oppfølging.

  Sykehuset Telemark
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Framleis betydeleg snøskredfare

  I Vest-Telemark er det framleis betydeleg snøskredfare, ifølgje NVE. Måndag og tysdag kom det opp mot 50 centimeter nysnø i regionen, og den ferske snøen treng tid på å stabilisere seg. Det er forventa at snøskredfaren minkar gradvis utover dagen.

 • Gjennomslag i Bambletunnelen

  Klokka ni i føremiddag fyrte Nye Vegar av siste salve i Bambletunnelen – og det tyder at det er gjennomslag. Dette er ein milepæl for arbeidet med nye E18, seier utbyggingssjef Ruth Haug i Nye Vegar.

  Gjennomslag i Bambletunnelen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK