NRK Meny
Normal

Sprøytemiddel sved av åker

BAMBLE (NRK): To bønder fra Bamble har fått åkeren svidd av etter vegvesenet sin ugressprøyting

Erik Dahl (t.v) og Lasse Aspeflaten

Erik Dahl (t.v.) og Lasse Aspeflaten sier skadeomfanget først vil bli klart om noen uker.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Vi har noen store gule felter her, sier bonde Lasse Aspeflaten og peker på jordet som ligger ved siden av E18.

Lasse Aspeflaten

Lasse Aspeflaten forstod først ikke hvorfor det oppstod store, gule flekker på åkeren.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

I Bamble har sprøyting langs vegkanten av E18 trolig ført til at deler av kornåkeren har blitt svidd av. Forklaringen er at vind ført ugressmiddelet 30 meter ut på jordet. Mellom to og tre mål hvete er nå ødelagt.

I forrige uke ble det kjent at vegkantene i Telemark har blitt sprøytet utenfor regelverket i hele år. I sprøytemidlene er det brukt Glyfosat, noe som forskere er uenige om er farlig for mennesker.

Saken er allerede tatt opp med underleverandørene, som har fått strengere krav å følge.

– Må sees som et uhell

Erik Dahl

Erik Dahl, leder i Bamble Bondelag, kaller skaden på åkeren unødvendig.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Entreprenøren sprøytet langs E18 i Bamble i juni på oppdrag fra Statens vegvesen. Erik Dahl, som er leder for Bamble Bondelag, sier saken er trasig.

– Men de har vel feilberegnet vindforholdene her og det må vel sees på som et uhell. Men det er viktig at det ikke skjer igjen, sier han.

Får kompensasjon

Prosjektleder Hans Sandland i Statens vegvesen sier de har fått klager på sprøytingen også fra en annen bonde i Bamble:

– De to har inngått en avtale med entreprenøren, Mesta, om befaring etter sommeren for å se om skaden er større enn det de har oppdaget i første omgang. Det er også gjort en avtale om kompensasjon, sier Sandland.

Vegvesenet skal nå vurdere sprøytebruken, og Sandland sier det kan bli aktuelt å gå tilbake til tradisjonell kantklipping.

– Etter at det ble lov å bruke plantevernmidler under rekkverk og i fjellskjæringer har det å slå under rekkverk blitt lagt litt på is. Men det blir vel mer aktuelt fremover nå. Det blir umulig og håpløst å sprøyte riktig og samtidig få ønsket resultat, sier han.

Sprøyting, Bamble

Slik ser åkeren ut etter ugrassprøytingen til vegvesenet.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK
 • Gasslekkasje på Herøya

  En gasslekkasje på Yaras anlegg på Herøya er under kontroll etter at 200 liter ammoniakk lakk ut. Det forteller operasjonsleder Vidar Aaltvedt hos politiet i Telemark. Lekkasjen skjedde litt over kl. 1700 i dag. Ingen personer ble skadet. Målinger i området viser at det nå ikke er fare for liv og helse. Politiet og bedriften skal jobbe videre med å finne ut av årsaken til ammoniakklekkasjen.

 • Helikopter rykket unødig ut

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i forbindelse med aktivering av SOS-funksjon på en smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

 • – Nedslående kontrollresultat

  To personer mistet førerkortet og 24 personer fikk bøter i en trafikkontroll i Gransherad søndag. Barn med rattkjelker gikk langs veien mens kontrollen pågikk.

  – Resultatet av dagens kontroll var nedslående. Det som er helt sikkert er at UP vil besøke Gransherad igjen, skriver politiet på Twitter.

 • Notoddens kamp avlyst

  Notoddens treningskamp mot Åsane er avlyst grunnet sykdom i troppen og overvann på banen. Hele ni spillere er blitt syke. Kampen skulle egentlig startet klokken 16 i ettermiddag,