NRK Meny
Normal

«Turbobudeia»: – Slik lager du den beste svinesteka

VINJE (NRK): Noe matlaging gjør seg nesten sjøl, men det krever litt tid. Da får du pålegg til jul som er både sprøtt og saftig, lover tradisjonsbærer og kokebokforfatter Bodil Nordjore.

Svinestek

SVINESTEK I TYNNE SKIVER: Det er ingen garanti for at dette pålegget varer hele jula. Det er for godt til det!

Foto: Britt Boyesen / NRK

Noen har sikkert følelsen av at tida ikke strekker til før jul. Da er det godt å lage noe som tar lang tid. Ikke noe du blir sysselsatt med i timevis, men noe som godgjør seg i ovnen noen timer. Mens godlukta brer seg på kjøkkenet og ut i stua blir det tid til å skrive julekort, lage marsipan eller pakke inn gaver.

Bodil Nordjore i Vinje har alltid tid til å lage en gørrgod svinestek før jul, men den skal ikke på middagstallerkenen.

– Her har du pålegg i mange dager, sier hun og drysser godt med salt og pepper på svinesteka.

Det er alltid noen som holder seg langt unna rakfisk, silderetter og sylte i jula. Ganske enkelt fordi de ikke liker det. Da er det fint å kunne tilby noe som gjerne faller i smak hos de fleste.

– Denne blir så himla god. Alt som skal til er masse tid. Jeg er stadig bortom ovnen og ser på steika. Den skal bli god og brun.

Bodils svinestek

 • En kilo kjøttstykke med svor
 • Gni salt og pepper inn i kjøttet. La det ligge noen timer før det skal i ovnen.
 • Start med 120 grader i ovnen. Øk til 150 etter et par timer før du runder av den siste timen med 170 grader. Alt i alt tar det 3–4 timer før steka er ferdig.

Hemmeligheten

Hemmeligheten er at fettet på kjøttstykket smelter og bidrar til et kjøttet blir veldig saftig.

– Selvfølgelig kan du servere denne til middag, men et slikt stykke blir verdens beste pålegg. Jeg spiser det gjerne med sennepssaus på, sure agurker eller sylta, grønne tomater, forteller Bodil.

Svinestek

En svinestek er veldig ukomplisert både å forberede og å lage. Den krever bare litt ekstra god tid.

Foto: Britt Boyesen / NRK
 • Utsetter åpning av Lilleelvkrysset

  Arbeidene ved Lilleelvkrysset i Porsgrunn vil ta lengre tid enn planlagt. Fylkesvei 32 ble stengt i mars i fjor og skulle etter planen bli åpnet igjen i juli. – Nå snakker vi om en åpning i september, sier prosjektleder Roar Gärtner til TA.

 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50
 • Fengsel for vald

  Ein mann i 60-åra er i Nedre Telemark tingrett dømt til 120 dagar fengsel for vald. Mannen slo ein drosjesjåfør fleire gonger i ansiktet, da drosjesjåføren heldt han att for å få betaling for turen.

 • Attvald som leiar i Senterkvinnene

  På Senterkvinnenes landsmøte på Kongsberg i helga, vart Beate Marie Dahl Eide frå Seljord attvald som leiar. Ho vart fyrste gong valt som leiar i Senterkvinnene i 2014, og møter fast med fulle rettar i Senterpartiets sentral- og landsstyre.

  Beate Marie Dahl Eide
  Foto: Hans Cosson-Eide / NRK