NRK Meny
Normal

«Turbobudeia»: – Slik lager du den beste svinesteka

VINJE (NRK): Noe matlaging gjør seg nesten sjøl, men det krever litt tid. Da får du pålegg til jul som er både sprøtt og saftig, lover tradisjonsbærer og kokebokforfatter Bodil Nordjore.

Svinestek

SVINESTEK I TYNNE SKIVER: Det er ingen garanti for at dette pålegget varer hele jula. Det er for godt til det!

Foto: Britt Boyesen / NRK

Noen har sikkert følelsen av at tida ikke strekker til før jul. Da er det godt å lage noe som tar lang tid. Ikke noe du blir sysselsatt med i timevis, men noe som godgjør seg i ovnen noen timer. Mens godlukta brer seg på kjøkkenet og ut i stua blir det tid til å skrive julekort, lage marsipan eller pakke inn gaver.

Bodil Nordjore i Vinje har alltid tid til å lage en gørrgod svinestek før jul, men den skal ikke på middagstallerkenen.

– Her har du pålegg i mange dager, sier hun og drysser godt med salt og pepper på svinesteka.

Det er alltid noen som holder seg langt unna rakfisk, silderetter og sylte i jula. Ganske enkelt fordi de ikke liker det. Da er det fint å kunne tilby noe som gjerne faller i smak hos de fleste.

– Denne blir så himla god. Alt som skal til er masse tid. Jeg er stadig bortom ovnen og ser på steika. Den skal bli god og brun.

Bodils svinestek

 • En kilo kjøttstykke med svor
 • Gni salt og pepper inn i kjøttet. La det ligge noen timer før det skal i ovnen.
 • Start med 120 grader i ovnen. Øk til 150 etter et par timer før du runder av den siste timen med 170 grader. Alt i alt tar det 3–4 timer før steka er ferdig.

Hemmeligheten

Hemmeligheten er at fettet på kjøttstykket smelter og bidrar til et kjøttet blir veldig saftig.

– Selvfølgelig kan du servere denne til middag, men et slikt stykke blir verdens beste pålegg. Jeg spiser det gjerne med sennepssaus på, sure agurker eller sylta, grønne tomater, forteller Bodil.

Svinestek

En svinestek er veldig ukomplisert både å forberede og å lage. Den krever bare litt ekstra god tid.

Foto: Britt Boyesen / NRK
 • Se fredagens sending fra Østafjells

  Siste nytt fra NRK Østafjells fredag 19. januar 2018, klokken 18.55.
 • Ett skritt nærmere datasenter

  Rådmann Ole Magnus Stensrud i Skien har godkjent arbeidet med reguleringsplan for et nytt datasenter nord for Skien. Nå sendes det videre til Teknisk Hovedutvalg, som vil behandle det i sitt første møte 30. januar.

 • To personar til helsesjekk

  To personar er sendt til helsesjekk etter ein kollisjon i Gransherad i ettermiddag. Det var ein buss og ein personbil som kolliderte på fylkesveg 37. Ifylgje politiet skjedde kollisjonen då personbilen braut vikeplikta.

 • OBS-varsel om nytt snøkaos lørdag

  Meteorologen kommer med OBS-varsel og melder om mer snø i Telemark i morgen, lørdag. Det kan by på utfordringer for trafikantene. Skagerak Energi har ekstra mannskaper i beredskap dersom snøen skulle føre til problemer for strømnettet.

  Laster Twitter-innhold