Noen har sikkert følelsen av at tida ikke strekker til før jul. Da er det godt å lage noe som tar lang tid. Ikke noe du blir sysselsatt med i timevis, men noe som godgjør seg i ovnen noen timer. Mens godlukta brer seg på kjøkkenet og ut i stua blir det tid til å skrive julekort, lage marsipan eller pakke inn gaver.
Bodil Nordjore i Vinje har alltid tid til å lage en gørrgod svinestek før jul, men den skal ikke på middagstallerkenen.
– Her har du pålegg i mange dager, sier hun og drysser godt med salt og pepper på svinesteka.
Det er alltid noen som holder seg langt unna rakfisk, silderetter og sylte i jula. Ganske enkelt fordi de ikke liker det. Da er det fint å kunne tilby noe som gjerne faller i smak hos de fleste.
– Denne blir så himla god. Alt som skal til er masse tid. Jeg er stadig bortom ovnen og ser på steika. Den skal bli god og brun.
Bodils svinestek
- En kilo kjøttstykke med svor
- Gni salt og pepper inn i kjøttet. La det ligge noen timer før det skal i ovnen.
- Start med 120 grader i ovnen. Øk til 150 etter et par timer før du runder av den siste timen med 170 grader. Alt i alt tar det 3–4 timer før steka er ferdig.
Hemmeligheten
Hemmeligheten er at fettet på kjøttstykket smelter og bidrar til et kjøttet blir veldig saftig.
– Selvfølgelig kan du servere denne til middag, men et slikt stykke blir verdens beste pålegg. Jeg spiser det gjerne med sennepssaus på, sure agurker eller sylta, grønne tomater, forteller Bodil.