NRK Meny
Normal

Spleiselag må redde Ulefos Hovedgaard

Fasaden har sprekker og andre skader, men det er ikke lett å finne penger til oppussingsarbeidet.

skade Ulefoss hovedgård

Museumsdirektør Jorunn Sem Fure frykter at skadene på fasaden skal bli mer alvorlige hvis det ikke arbeidet starter i løpet av sommeren.

Foto: Christine Hermansen / Telemark Museum

Det er mye historie i veggene til Ulefos Hovedgaard som sto ferdig i 1807. Alderen har satt sitt preg på ytterveggene som fått store sprekker. Vann trenger inn gjennom sprekkene og fører til skader på andre deler av bygningen.

– Når forfallet først har begynt, er det viktig å komme fort i gang med reparasjonene, sier direktør Jorunn Sem Fure ved Telemark museum.

Siden de i fjor fikk rapporten som ga et usminket bilde av behovet for oppussing, har arbeidet med planlegging av arbeidet gått parallelt med finansiering. Museet mangler rundt fire millioner kroner for å få utbedret skadene. Arbeidene kan starte tidlig på sommeren.

Mangler millioner

Sem Fure er veldig fornøyd med å ha fått den første millionen inn på kontoen. Den kommer fra den private stiftelsen Sat Sapienti.

– Det er gamle Freia-penger, smiler hun, men det holder ikke med «sjokoladepenger». Flere stiftelser samt Nome kommune og andre mulige bidragsytere har blitt kontaktet.

Ulefos Hovedgaard

Ulefos Hovedgaard var først sommerresidens for familien Aall.

Foto: Hans Christian Andersen / NRK

Hun legger ikke skjul på at det er tungt å få med noen på et spleiselag for å restaurere. De fleste ønsker å være med på å finansiere noe som er mer synlig og nyutviklende.

– Hovedgården på Ulefoss er et arkitektonisk klenodium som vi har et brennende ønske om å sette i stand. Den entusiasmen vi har, smitter litt når vi kommer med søknadene våre, sier Jorunn Sem Fure.

Nå ser hun fram til et møte på Ulefos Hovedgaard den 27. februar. Da har museumsdirektøren invitert både ordføreren i Nome og Sparebankstiftelsen Telemark – Holla og Lunde slik at de kan se forfallet med egne øyne.

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.

 • Ikke bestemt seg for rekonstruering

  Politiet har ikke avgjort om de skal gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsen som førte til at skiensmannen Hjalmar Johnsen døde. Politiet sier til Varden at de må ha svar på flere analyser før de bestemmer seg.

 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK