NRK Meny
Normal

Spiser oljesøl

En ny maskin kan gjøre oppryddingsarbeidet etter oljesølet på strender i Bamble langt mer skånsomt og raskere enn antatt.

Ny maskin i Langesund
Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Steinvika i Langesund er ett av de unike steinområdene der oljen har trengt langt ned i grunnen, og hvor den nye metoden nå blir brukt med stor suksess.

Les: Krafttak i kommunene

Sjeldne fossiler

I området er det meget sjeldne fossiler fra 465 millioner år tilbake i tid, og på steinene der bølgene slår, er det bevaringsverdige lav-arter.

Maskinen som nå er satt inn i opprenskningsarbeidet graver opp stein og grus, blander det med torv, og legger massene pent tilbake på plass.

Ny maskin for oljesøl

Denne maskinen ble presentert for presse og publikum i Langesund i dag.

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

– I løpet av de neste ukene og månedene vil torva suge opp oljesølet, og mikreorganismer vil spise opp både torv og oljesøl, forklarer Eigil Movik, leder for strandrensegruppa i Telemark.

Prøveprosjekt

Prosjektet i Steinvika er et prøveprosjekt, men alt nå har både Kystverket og det interkommunale utvalget mot akutt forurensning i Telemark (IUA Telemark) stor tro på at den nye rensemetoden skal klare å fjerne oljesølet 70 cm ned i stranda innen neste sommer.

Les også: Oljesøl kan bli jobb for arbeidsledige

 • Én til sykehus etter ulykke

  En person er kjørt i ambulanse til sykehus med uavklart skadefang etter en snøscooterulykke i Fyresdal i Telemark. Hendelsen skal ha skjedd ved 00.40-tiden, melder politiet.

  Laster Twitter-innhold
 • Stopp i Nome utan førarkort

  Ein mann i slutten av 20-åra er stoppa av politiet på Fensvegen i Nome. Det er mistanke om køyring i påverka tilstand, og utan ikkje førarkort. Det er tatt blodprøve.

 • Vogntog slit med å kome opp

  Politiet melder at eit utanlandsk vogntog slit med å kome opp bakkane på riksveg 41 mellom Kviteseid og Vrådal. Kort tid etterpå melder politiet at bilen kom seg opp bakkane.

 • Notodden slo Bærum

  Notodden fotballklubb fekk besøk av Bærum i årets tredje treningskamp. Det enda med 4–1 siger til Notodden. Felipe Ferreira, Martin Brekke og André Bakke skåra måla for NFK.