NRK Meny
Normal

Spesialenheten skal vurdere politiets maktbruk mot 86-åring

Spesialenheten for politisaker skal etterforske omstendighetene rundt pågripelsen av 86-årige Olav Vale. Spesialenhetene har nå fått alle dokumentene fra politiet i Telemark.

Olav Vale

BLE PÅGREPET: Olav Vale viser NRK hvordan han sto og skar brød da politiet kom inn på kjøkkenet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er VG som melder dette.

– Vi har besluttet å iverksette etterforskning av tjenestemennene som var involvert i pågripelsen av 86-åringen, sier etterforskningsleder Marit Storeng til VG.

Olav Vale (86) ble peppersprayet og sparket i brystet under pågripelse 15. mars i år. Han ble pågrepet i eget hjem etter at en sjåfør som forsøkte å rømme fra politiet hadde gjemt seg på gården hans.

Vale var i ferd med å lage frokost da politiet stormet inn. Han hevdet da overfor Varden at han hadde blitt sprayet med tåregass og lagt i jern fordi han hadde en brødkniv i hånden.

Politifolkene skal avhøres

Spesialenhetene har ifølge VG fått alle dokumentene i saken fra Telemark-politiet, og vil innkalle de mistenkte politifolkene til avhør.

Fungerende visepolitimester i Sør-Øst politidistrikt Rita Kilvær ønsker ikke å kommentere etterforskningen overfor VG.

Til NRK sier Kilvær at hun ikke har mottatt brevet fra spesialenheten, men regner med å få det i løpet av et par dager. Men hun regner med at det som kommer frem i flere medier stemmer.

Olav Vale måtte tilbringe 12 timer på glattcelle, og i mellomtida har 86-åringen vært innlagt på sykehus med hjerteproblemer, skriver VG.

86 år gamle Olav Vale ble pågrepet av politiet på sitt eget kjøkken.