NRK Meny
Normal

Spår økonomisk baksmell

Private barnehagers landsforbund ber Notodden kommune finne fram kalkulatoren på nytt.

Kattekleiv barnehage, Notodden

Kattekleiv barnehage i Notodden kommune kan bli lagt ned til sommeren. Eierne av barnehagen mener tilskuddene fra kommunen er for lave.

Foto: Hæge Mælandsmo Lund

Private Barnehagers Landsforbund advarer Notodden kommune mot å satse på en storbarnehage. Uten grundige økonomiske beregninger kan ombyggingsprosjektet gi en økonomisk baksmell, mener forbundet.

Flere private barnehagene kan bli lagt ned, og barna samles i en kommunal storbarnehage på Tinnesmoen med 150 til 200 barn. Det kan bli resultatet dersom rådmannens sparetiltak får flertall.

Men Private Barnehagers Landsforbund advarer nå politikerne. De har liten tro på regnestykket for storbarnehagen.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Barnehagedagen i Bok og blueshuset

Barnehagebarna på Notodden samlet i Bok og Blueshuset på Notodden for å feire barnehagedagen.

Foto: Hæge Mælandsmo Lund, Kattekleiv as

Stordrift gir ikke alltid fordeler

Deres erfaringer etter å ha sett gjennom kostnadene i mange tusen kommunale barnehager i de to siste årene, viser at det er ingen fasit på at det blir billigere med barnehage dersom man bygger så stort.

Jørn-Tommy Skjeldrup

Jørn-Tommy Skjeldrup i Private Barnehagers Landsforbund

Foto: Private Barnehagers Landsforening

– Tvert imot, faktisk. Vi har eksempler på ombygging til store kommunale barnehager som kommer opp i store beløp per barn, sier Jørn-Tommy Skjeldrup i Private Barnehagers forening.

– Hvordan er synet på store barnehager nå, etter at det har vært prøvd ut i noen år?

– Det som har skjedd er at Oslo kommune gikk foran og bygde det som på folkemunne er blitt kalt for monsterbarnehager. Og så trodde man at det skulle gi stordriftsfordeler, sier Skjeldrup.

Små barnehager er dyre i drift

I Oslo kommune, med blant annet Margarinfabrikken, så mener Private Barnehagers landsforbund at ombyggingskostnadene har vært enorme, og at kostnadene per barn har skutt i været etter de første anslagene. Og det har blitt et veldig dyrt prosjekt og med høye driftskostnader.

Trond Erik Lunder

Trond Erik Lunder i Telemarksforskning.

Foto: Telemarksforskning

– Det ironiske med det er at når driftskostnadene i kommunale barnehager går opp, så går også tilskuddet til drift i private barnehager opp, sier Skjeldrup.

Telemarksforskning har tidligere regnet på økonomien til de store barnehagene. Ifølge dem er det mest gunstig økonomisk med mellomstore barnehager.

– Det vi har funnet ut er at små barnehager er ganske dyre i drift og har høye kostnader per barn, men når det kommer opp i drøye 60 heldags plasser, så er det lite å spare på å ha enda større barnehager, sier forsker Trond Erik Lunder.

Rådmannen tror det vil lønne seg

Flere private barnehager på Notodden krever rundt 7000 kroner i kapitaltilskudd per barn for å kunne opprettholde driften.

Det er mindre enn landsgjennomsnittet, men rådmann Magnus Mathisen tror likevel at en storbarnehage vil lønne seg på sikt.

Magnus Mathisen

Rådmann Magnus Mathisen foreslår at kommunen bygger en stor barnehage for å spare penger.

Foto: Gjøvik kommune

Men han innrømmer at kostnadene for ombyggingsprosjektet er usikre.

– Det er klart at dette er en investering som skal gjennomføres, og alle investeringer har en viss usikkerhet. Og jeg kan ikke garantere nøyaktig hva prisen vil være, sier Mathisen.

Administrasjonen i Notodden kommunen har beregnet et investeringsbehov på cirka fem millioner kroner for å bygge om barneskolen til barnehage.

– Kan det være slik at det kan være billigere for Notodden kommune å gi økt tilskudd i forhold til å bygge om en skole?

– Det tror jeg ikke på sikt i alle fall.

Han sier at de private barnehagene har bedt om et tilskudd som vil utgjøre to millioner kroner, hvert eneste år framover.

– Det sier seg selv at det skal ikke lange tida for å nedbetale en investering på fem millioner kroner før det regnestykket går i pluss for kommunen sin del, sier Mathisen.