NRK Meny
Normal

Sørlandsbanen gjenåpnet etter skogbrann

Politiet oppfordrer folk til å vise stor forsiktighet, etter flere skogbranner langs sørlandsbanen i helgen. Banen åpnet igjen sent søndag kveld etter at den ble stengt søndag ettermiddag på grunn av brann like ved skinnegangen.

Ny brann Hjuksebø

Det har vært flere branner langs Sørlandsbanen denne helgen. Politi og brannvesen oppfordrer folk til å være forsiktige med bruk av åpen ild eller bålå i nærheten av skogsområder.

Foto: Roar Amundsen

Brannmannskaper er fortsatt og jobber på stedet mandag morgen, og vil være i området utover mandag.

– Det er fortsatt veldig varmt i bakken, så de kommer til å være ved brannstedet uover mandagen for å passe på, sier operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Jan Olaf Jansen til NRK.no.

Brannvesenet ba Jernbaneverket skru av strømmen på en strekning i Telemark, og dermed stanset togtrafikken. Søndag kveld kom den i gang igjen. Mandag morgen går alle togene som normalt.

Svært stor skogbrannfare

Ingen personer, hus eller bygninger var truet av brannen. Den brøt ut i nærheten av Holtsås i Sauherad kommune, og spredde seg over et forholdsvis stort område.

Natt til lørdag oppsto det brann langs jernbanelinjen ved Hjuksebø stasjon. Trolig var det gnister fra et godstog som var årsaken til den brannen.

Det er stor skogbrannfare i Sør-Norge, og politiet ber folk være ytterst forsiktige når de ferdes i skogen.

– Vi ber folk om å ta hensyn til at det er så tørt som det er i Sør-Norge nå, sier Jansen.

– Må tenke på konsekvensene

Beredskapsleder i Notodden Brannvesen, Stig Selbo, sier folk må være klar over hva konsekvensene kan bli dersom de antenner en brann.

– Reglene som gjelder er jo at det er totalforbud mot å bruke åpen ild og tenne opp bål i skog mellom 15. april og 15. september. Jeg håper folk respekterer det.

Selbo oppfordrer folk til å bruke de plassene som er satt opp for godkjenning av bruk av bål eller engangsgrill.

Nå var det trolig gnister fra et godstog som antente den første brannen. Sier det noe om hvor lite som skal til før det kan oppstå brann nå?

– Det er ekstremt tørt i dette området. Nå er det meldt nedbør onsdag og torsdag, men vi trenger fra 15–30 millimeter for at det skal hjelpe på skogbrannfaren, sier Selbo.