NRK Meny
Normal

Slanker biltrafikken i sentrum – vekker oppsikt i hele landet

BØ (NRK): Bygdepakke Bø skal sørge for færre biler i Bø sentrum. Nå brukes prosjektet som inspirasjon for andre tettsteder i hele landet.

Bøgata, riksveg 36

REDUSERE TRAFIKKEN: Målet med Bygdepakke Bø er å redusere biltrafikken i sentrum.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Det viser at det er behov for et slikt arbeid som vi driver med her i Bø, sier Sindre Flø, som er prosjektleder for Bygdepakke Bø.

Bygdepakka er en slags bypakke i miniformat. Målet er at færre skal bruke bilen, og flere skal gå eller sykle i sentrum. Gevinsten man håper å oppnå er bedre miljø og bedre folkehelse.

– Det er et spennende arbeid som vekker oppsikt flere steder, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Kjell Solheim.

– Ingen bompenger

Ordfører i Bø, Olav Kasland er godt fornøyd med at arbeidet med bygdepakka blir lagt merke til. Han understreker at det ikke er bompenger involvert i prosjektet.

Olav Kasland, Kjell Solheim, Sindre Flø

Ordfører i Bø Olav Kasland, Avdelingsdirektør i Statens vegvesen Kjell Solheim og prosjektleder for Bygdepakke Bø Sindre Flø, er glade for at prosjektet inspirerer tettsteder i andre deler av landet.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Bypakke er jo et uttrykk mange forbinder med bompenger, men bygdepakka skal være gratis for bilistene, sier Kasland.

Han sier det er behov for å gjøre noe med trafikken i Bø sentrum, for å gjøre kommunen enda mer attraktiv.

– Nå har vi akkurat fått trafikkmålinger som viser at mindre enn 20 prosent av trafikken i Bø er gjennomfartstrafikk. Det betyr at de aller fleste som kjører bil i Bø jobber, eller har andre ærender i bygda, og en del av dette er interntrafikk over korte avstander. Vi må legge til rette for at folk som bare skal småturer internt i bygda lar bilen stå, sier Kasland.

Vegvesenet og kommunen skryter av hverandre

Solheim i vegvesenet er glad for at Bø kommune har tatt initiativ til ei bygdepakke, og et prosjekt som reduserer biltrafikken i sentrum.

– Det er veldig bra at kommunen på eget initiativ har satt i gang dette, sier Solheim.

Ordfører Kasland sier det er et godt samspill med flere etater som er årsaken til at prosjektet går godt.

– Vegvesenet har bidratt med midler og positive tilbakemeldinger hele veien. I tillegg til Fylkesmannen og fylkeskommunen, så det er et bra lag som står bak dette.

Effektiv arbeidsgruppe

Prosjektleder Flø samarbeider tett med Transportøkonomisk Institutt, og sier forskingsarbeidet som er gjort i Bø er verdifullt.

– Denne forskninga er nybrottsarbeid som er direkte overførbart til andre kommuner og tettsteder.

Han opplever også at det er et løft for den kommunale administrasjonen å jobbe tett med statlige og fylkeskommunale aktører.

– Man jobber effektivt når man har både vegvesenet, Fylkesmannen, fylkeskommunen og kommunen rundt samme bord, avslutter Flø.

 • Pågrepet under væpnet aksjon

  En 30 år gammel mann er pågrepet av politiet under en væpnet aksjon. Mannen var i besittelse av en hagle. Hendelen skjedde på Heistad i Porsgrunn.

 • Kjørte i rus uten førerkort

  En 35-åring har blitt satt i arrest mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand uten førerkort. Politiet stoppet personen på Kjørbekk i Skien.

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.

 • Ikke bestemt seg for rekonstruering

  Politiet har ikke avgjort om de skal gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsen som førte til at skiensmannen Hjalmar Johnsen døde. Politiet sier til Varden at de må ha svar på flere analyser før de bestemmer seg.