Lars Olav Stykket (24) er utdannet kokk og jobber til daglig med pizza. For å få et avbrekk fra pizzabaking, dro han til Florida og Epcot-senteret i fjor. Der var han servitør. Nå har han nettopp kommet hjem, og med seg i kofferten har han mange ideer til hva vi kan spise istedet for pommes frites, pølser og hamburgere.
Wrap til barna
I Bø Sommarland er det satt ut fine gassgriller som enhver kan benytte seg av. Lars Olav foreslår at vi bruker en av disse til å varme mat til barna.
- Ta en tortilla-wrap og legg den på grillen. Oppå den kan du legge det barna liker. F.eks. ost, kylling, mais, agurk, rømme eller paprika. Legg gjerne aluminiumsfolie under slik at lefsa ikke brenner seg. Legg en tortilla over og snu hele saken etter et par minutter. Da blir den som en tortilla-sandwich og den er finfin å spise med hendene. Når man spiser ute, er det lov til å søle litt, sier han.
Appelsinmarinert svinefilet
Dette er en enkel og god måte å lage noe godt til de voksne også. Retten består av kjente smaker slik at barn lett kan lære å like noe nytt.
Marinaden består av appelsinjuice blandet med litt olivenolje, litt chili hvis du vil, og noen hvitløksbåter. La svinekjøttet ligge i marinaden over natten, eller så lenge som du har tid. Så er det bare å legge den på grillen.
Mango- og rødløksalsa
Denne salsaen er fin å lage på forhånd. Hakk en rødløk i fine små terninger. Gjør det samme med en mango, og bland løk og mango. Ta steinen ut av en liten rød chili og finhakk den også. Lag en dressing av 1 dl olivenolje, 1/2 dl sitronsaft og to pressede hvitløksbåter. Hell så mye dressing over som du synes passer, og smak til med salt og pepper. Saltet gjør at salsaen får en fin og litt grøtete konsistens.
Grillet banan til dessert
I stedet for, eller i tillegg til, is er det veldig enkelt å grille en banan. Legg en banan med skall på grillen. Vent til den har blitt skikkelig varm. Legg den over på en tallerken og servér, gjerne med is til. Har du noen sitrondråper og litt kanel, eller sjokoladesaus smaker det enda bedre.