Hopp til innhold

– Samholdet gjør oss sterkere

BØ (NRK): Rusavhengige unge fra hele landet møtes i Bø for konkurranser, lek og underholdning – med samhold i fokus.

Sommerlekene i Bø

SAMMEN ER DE STERKERE: De jobber sammen mot å bli rusfrie. Fra venstre: Erik Neuenkirchen, Juliane Bratli, Ove Normand Gravdal, Kjersti Lindblom, Henrik Næss og Marius Henriksen.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Ungdom og unge voksne fra fire behandlingsinstitusjoner for rusavhengighet, såkalte Terapeutiske Senter (TS), møtes denne uka i Bø. Sommerlekene er et årlig arrangement, hvor samhold er i fokus.

Erik Neuenkirchen og Ove Normand Gravdal

Erik Neuenkirchen og Ove Normand Gravdal stortrives under Sommerlekene, og har ambisjoner om å vinne fotballturneringen.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Vi har alle mål om å bli rusfri, men metodene er litt ulike. Det er utrolig motiverende å møte andre som er i samme situasjon som seg selv, sier Erik Neuenkirchen og Ove Normand Gravdal fra senteret Veksthus Rogaland.

De får støtte av Juliane Bratli, fra senteret Phoenix Haga i Mysen. Hun var en del av det ettårige programmet i 2010, men er nå med for andre gang.

– Jeg var nykter i tre og et halvt år før jeg sprakk, sier hun.

– Det eneste som holder meg nykter

Mellom 30 og 40 prosent av dem som begynner på et behandlingsopplegg dropper ut. For Bratli var det et enkelt valg å søke om et nytt opphold på senteret, da hun igjen begynte å ruse seg for et drøyt år siden.

– Denne typen behandling er den eneste som holder meg nykter. Og jeg er ferdig med å rote bort livet mitt på rus, sier Bratli.

Den tett oppfølgingen, og kravene som settes til de som deltar på programmet er suksessfaktorene sier hun.

– Det er klart det er en tøff overgang fra å ruse seg til å bli stilt krav til, men jeg vokser mye som person, og blir satt pris på som jeg er, i tillegg til at jeg får tilbake troen på meg selv.

Viktig med ettervern

Hun får støtte av Marius Henriksen, fra senteret Renåvangen i Rendalen. Han vil ikke snakke om rusproblemene i fortida, nå er det å bli rusfri som gjelder.

– Det å ha faste arbeidsoppgaver, og få oppfølging og veiledning av gutten eller jenta ved siden av deg er veldig verdifullt, sier han.

Han understreker også viktigheten av ettervern, oppfølging etter endt program.

– Det å vite at hjelpen er bare en telefonsamtale unna er en stor trygghet, sier Henriksen.

– 90 prosent ubehag

Henrik Næss og Kjersti Lindblom hører til på Samtun, som ligger på Hørte i Telemark. Samtun er vertskap for årets sommerleker, noe som betyr et stort ansvar.

Henrik Næss og Kjersti Lindblom

Henrik Næss og Kjersti Lindblom er to av vertene for sommerlekene.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Vi sørger for innlosjering og mat, og at alle har det bra. Det er veldig gøy, men mye jobb, sier Lindblom.

Henrik Næss synes det er motiverende å møte andre som er i samme situasjon som han selv. Men han synes tiden på Samtun har vært tøff.

– Man må være brutal med seg selv. Det er 90 prosent ubehag å være her, sier han.

Det er frivillig, hvorfor dropper du ikke ut?

– Hvis jeg kan ha det jævlig i ett år, for så å leve rusfritt resten av livet er det verdt det, avslutter Næss.