NRK Meny
Normal

Skal synge jubileet inn

Solli-Tangenbrødrene har gjort et nasjonalromantisk dypdykk i norsk musikk, og nå vil også de feire grunnlovsjubileet.

Emil og Didrik Solli Tangen

Emil og Didrik Solli Tangen er klare for å feire grunnlovsjubileet med egen turné

Foto: Lars Hansen / NRK

17. mai 2014 er det 200 år siden Grunnloven ble vedtatt av riksforsamlingen på Eidsvoll.

Brødrene Solli-Tangen har i anledning grunnlovsjubileet satt sammen et program av kjente og kjære melodier. Konserten skal utelukkende bestå av norske klassiske stykker som står sterkt i den norske folkesjela.

På repertoaret står blant annet Griegs klassikere «Våren», «Ved Rondane», En «svane», «Jeg elsker deg», «En drøm», «Langs ei å» og «Peer Gynt».

I tillegg får vi høre «Blåmann Blåmann», «Fola fola blakken», samt Kjetil Bjørnstads «Sommernatt ved fjorden».

Les også:

Spesialskrevet stykke

– Det er også satt melodi til ulike tekster av for eksempel Bjørnstjerne Bjørnson, sier Didrik Solli Tangen.

Begge brødrene håper at musikken som lages i dag også en gang i framtiden kan bli trukket fram som slike klassiske stykker, à la sangen de nå skal framføre.

– Jeg har jo fått et spesialskrevet stykke av Alexander Rybak som jeg tør påstå er ganske nasjonalromantisk. Det kunne vært fra samme tid som «Våren» av Grieg, sier storebror Solli Tangen.

Egne favoritter

– De låtene som kommer er våre favoritter gjennom 200 år, men det er klart at vi som andre personer i 20-åra har andre favoritter. Men hjertet ligger alltid til klassisk musikk, sier Emil Solli Tangen.

Den første konserten på grunnlovsturneen er i operahuset på Nordfjord 27. april. Turen fortsetter til både Fredrikstad og Voss og videre rundt om i landet, før de den 7. juli blir å finne på scenen i Ælvespeilet i Porsgrunn.