NRK Meny
Normal

Solskinn og moro på Solfesten

Årets store fest på Rjukan fikk akkurat det været alle hadde ønsket seg.

Solfest

Mange kjente igjen Sam Eyde og Kristian Birkeland. Ikke alle kjente igjen varaordfører Åslaug Sem-Jacobsen fra Notodden (Eyde) og Notodden-ordfører Gry Fuglestveit Bløchlinger (Birkeland).

Foto: Privat

Siste: Gjengen fra Notodden kommune vant Bedriftsklassen for sine kostymer. Premien er en middag for 10 personer.

Ingen vår uten Solfest på Rjukan. Det betyr ikke nødvendigvis at sola skinner. Tvert imot har det vært solfester med lue-og-votter-faktor, men det var glømt i år.

For 91. gang var små og store fra Tinn og nabokommunen samlet for å markere at sola har kommet tilbake på fabrikkbrua. Fra oktober til mars når ikke sola ned i dalen. Med hjelp fra det nye solspeilet har det blitt en endring på dette, men det er begrenset til en liten del av torvet der gjenskinnet fra solspeilet når fram.

Jan Eggum

Jan Eggum får Solprisen for 2016.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Karnevalstoget er like fargerikt og flott hvert år. Like tradisjonsrik er Solprisen. Den går til alltid til en som har «spredd sol og glede til det norske folk» som det står i statuttene. I år har fylkespolitikerne i Telemark bestemt at det er Jan Eggum som skal få prisen. Andre som har fått prisen tidligere er blant annet Ole Paus, Ole Einar Bjørndalen, Ingrid Bjørnov og de to Wenche'ne Foss og Myhre.

Eyde og Birkeland er med

Årets tema var Verdensarven. Rjukan og Tinn har fått plass på UNESCO's verdensarvliste, og det var synlig i opptoget. Der var delegasjonen fra Notodden historisk riktig kledd og med Sam Eyde og Kristian Birkeland i spissen, de to gründerne som sørget for at Hydro ble en realitet på Rjukan og Notodden.

Sam Eyde og Kristian Birkeland

Sam Eyde (Åslaug Sem-Jacobsen) og Kristian Birkeland (Gry Fuglestveit Bløchlinger) ville ikke gå glipp av årets Solfest.

Foto: Privat

– Jeg ville selvfølgelig være Birkeland, sier en glad Notodden-ordfører Gry Fuglestveit Bløchlinger. Hun har stor respekt for forskeren og professoren i fysikk siden hun er realist og var mattelærer fram til kommunevalget i fjor.

Ordføreren er ikke i tvil om at industristedene Rjukan og Notodden hadde vært noe helt annet i dag uten Birkeland og Eyde.

Inspirert

Ved siden av henne står en strålende fornøyd varaordfører. Åslaug Sem-Jacobsen har ikke vært på Solfesten tidligere.

– Så mye kreativt! Dette frister til gjentagelse.

Notodden-ordføreren er mer enn begeistra. Hun er inspirert.

– Vi må få til noe slikt på Notodden også. Noe som skaper fest og gnist, sier hun så barten rister under de runde brillene og bowlerhatten.