Flytter forelesningssalen ut på kafe

Antall søkere til nettstudier ved HSNs avdeling i Bø er tidoblet de siste fire årene. Studentene vil ha fleksibilitet og frihet til å studere når – og hvor – de vil.

Nettstudier

FRIHET: Heidi Elise Klokkehaug tar gjerne med seg studiene på kafe.

Foto: Robert Hansen / NRK

I disse dager strømmer studentene til universiteter og høgskoler. Samtidig velger stadig flere å studere via nettet. Større fleksibilitet og mulighet til å kombinere studiene med jobb og familie er hovedgrunnen til at undervisningen flyttes ut av forelesningssalen.

– Fordelen er at man kan studere hvor man vil og når man vil. Jeg kan for eksempel sette meg på kafe og jobbe, sier Heidi Elise Klokkehaug.

– Valgfrihet

Nettstudier

Heidi Elise Klokkehaug er fornøyd med den nye studiehverdagen.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Ulempen er at man mister det sosiale ved å være student, sier hun.

Selv om hun bor bare noen hundre meter fra høgskolens avdeling i Bø frister ikke livet som heltidsstudent. Å kunne studere hvor som helst og når som helst passer best for Klokkehaug.

– Det er vanskelige å kombinere faste forelesninger med jobb. Med nettstudier kan jeg velge akkurat når jeg vil sitte og jobbe, om det så er midt på natta, sier hun.

– Mister den levende dialogen

Nettstudier

Evy Beate Tveter er nestleder ved institutt for språk og litteratur. Hun er fornøyd med at flere velger å studere på nett.

Foto: Robert Hansen / NRK

Evy Beate Tveter forteller at det ikke er alle som har mulighet til å komme til campus. Hun er nestleder ved HSNs institutt for språk og litteratur.

– Mange av studentene vi har på nett er folk som enten er i fast jobb, eller har familie. De er bundet til et sted og trenger den fleksible løsningen, sier hun.

– De kan se forelesningene når de vil, og ikke minst sette på pause. Vi prøver også å komprimere det litt, så det blir korte og spissede forelesninger, sier Tveter.

Som lærer er hun fornøyd med løsningen, men det er ikke alle den nettbaserte læringen passer for.

– Den levende dialogen har man ikke på nett. Oppfølgingsspørsmål kan ikke stilles der og da. Men vi har selvfølgelig andre muligheter, sier hun.

Tidobling

Høgskolen i Sørøst-Norge avdeling Bø har i år over 1.200 søkere til sju nettstudier. Det er en tidobling på fire år. Samtidig er det ikke blitt færre studenter som møter opp på høgskolen.

Nettstudier

Erlend Hillestad synes det er viktig å kunne se læreren og de andre studentene.

Foto: Robert Hansen / NRK

Erlend Hillestad studerer friluftsliv i Bø, for ham er det uaktuelt med nettstudier.

– Jeg er glad i å ha klassekamerater og lærere som jeg kan se og snakke med, sir han.

Ved høgskolene og universitetene i Norge er det stor variasjon i tilbudet på nettbaserte studier. Mange har kurs og forelesninger som sendes på nett som en del av etter- og videreutdanning. Mens andre har årsstudium som er nesten hundre prosent nettbasert.

Samtidig er det studenter som skulle ønske at flere fag var tilgjengelig som nettstudier.

Solfrid Holand er student ved HSN avdeling Bø.

– Jeg har små barn så det ville ha åpnet flere muligheter for meg, sier tobarnsmoren.