Søkerboom for pedagogikkstudier

Svært mange vil bli lærere og ved høgskolene er det lange ventelister. I Telemark har det vært en dramatisk økning i antall søkere de siste to årene, en av søkerne i år er fiolinist Henriette Lindstad Pedersen.

Henriette Lindstad Pedersen

Hun er utdannet fiolinist, men vil nå også studere for å bli pedagog. Henriette Lindstad Pedersen er en av de heldige som kom inn på PPU-utdanningen ved Høgskolen i Telemark.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Hos opptakskontoret ved Høgskolen i Telemark var det i dag full fart for alle de ansatte. Mange studenter ringte nemlig inn, noen svært fornøyde som har blitt tilbudt plass, mens andre er stressede eller utilfredse, etter å ha fått avslag.

– Det er definitivt fullt trøkk her, sier Silje Kontni Systad, som jobber ved kontoret og dermed er en av dem som nærmest ble nedringt.

PPU spesielt populært

Og det er en spesiell utdanning som særlig tiltrekker søkere, nemlig PPU, eller praktisk-pedagogisk utdanning.

Faktisk er ventelistene på praktisk pedagogikk så lange, at mange allerede har gitt opp å få plass.

– Økningen har vært formidabel. Fra 2012 til i år har vi fått en dobling i antall søkere på PPU, sier Mari Hegna, opptaksleder ved høgskolen.

Hun mener årsaken til veksten ligger i en interesse for selve pedagogikken.

– De ønsker å lære mer om det å lære bort. Og det er jo flott for ungdommen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Silje Kontni Systad

Silje Kontni Systad ved opptakskontoret på Høgskolen i Telemark sier det både er lykkelige og frustrerte ungdommer som i disse dager tar kontakt.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Fiolinist vil bli pedagog

En av dem som har vært så heldig å komme inn på denne utdanningen, er Henriette Lindstad Pedersen. Hun er utdannet fiolinist fra musikkhøgskolen i Gøteborg, men vil nå skaffe seg en bredere plattform.

– Det var perfekt for meg å ta denne ettårsutdanningen nå, samtidig som jeg er frilansmusiker i Telemark og Grenland, sier den blide fiolinisten til NRK.

Og hun tror mulighetene for jobber vil bli betydelig større med en pedagogisk kompetanse i bånn.

– Jeg står definitivt sterkere hvis jeg ønsker å søke på en fast stilling senere.

Se TV-reportasje her:

PPU-utdanningen er mest populær.