NRK Meny
Normal

Liten interesse for snøskuterløyper i Telemark

Ni kommuner i Telemark kan nå få snøskuterløyper. Det ble klart etter at regjeringen ga grønt lys for et prøveprosjekt. Men det er laber interesse i flere av de aktuelle kommunene.

Snøskuter

87 kommuner har fått ja til snøskuterløyper, ni av dem er telemarkskommuner

Foto: Reidar Gregersen

I hele landet er det 87 kommuner som i går fikk ja fra kommunalminister Jan Tore Sanner. Prøveprosjektet med snøskuterløyper har vært etterlengtet blant entusiastene.

Tillitserklæring til kommunene

– Dette er et klarsignal til den enkelte kommune, som nå kan gå i gang med det kommunale planarbeidet. Den enkelte kommune skal dermed kunne ha snøscooterløypene klare til neste sesong, sier Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Les også

Dette kan bli lov i din kommune

Responsen er lav

I Telemark har interessen fra grunneiere i Nissedal, Kviteseid og Tokke så langt vært laber. Det forteller rådmann Sverre Sæther i Nissedal.

– Der har vi møtt et hinder kan man si. Det har vært null respons på annonseringen, sier han.

Nesten det samme er tilfelle i Kviteseid, forteller Magne Skarperud. Han er miljøkonsulent i kommunen.

Vi har fått melding fra én grunneier som kan være interessert i å ha ei løype på sin eiendom. ellers har det vært stille, sier han til NRK.

Er i kontakt med grunneiere

Tokke kommune har ikke fått hverken ja eller nei fra noen av grunneierne.

– Vi er i dialog med flere av dem, men jeg tror ikke at man får napp etter én annonse i avisa, sier Gunnhild Austjord, plan- og næringssjef i kommunen. Etter påske skal vi ta direktekontakt med grunneiere som har eiendom som kan være aktuelle å ha løyper i, sier hun.

Kommunen vil så arrangere et informasjonsmøte 2. mai og har satt en frist til 15. mai for tilbakemeldinger før de bestemmer noe.

Interessekonflikter

I alle de tre kommunene er det politisk flertall for å ha snøskuterløyper. Argumentene er blant annet ønsket om at flere kommer seg ut i naturen. De tre kommunene har også store arealer. Men det kan være kryssende interesser, for eksempel miljøvern, som kan være noe av årsaken til den lave interessen.

Redd for støy

Regjeringen ønsker på sikt å la kommunene selv bestemme om de ønsker snøscooterløyper. Magne Skarperud i Kviteseid mener de vet hvorfor grunneierne kvier seg:

Grunneierne er vel ikke negative til snøskuterløyper, men er redde for å åpne for alle og at det blir mye trafikk på deres eiendom.

I de kommunene der snøskuterkjøring har vært tillatt, hevder noen at det har blitt mer kjøring utenfor løypene. Det kan være en grunn til den labre interessen.

Les også

Løyper neste vinter

Klarer dere å få til løyper i Kviteseid neste sesong. Dere har tidligere sagt at dere ønsker to-tre løyper?

– Det er det for tidlig å si noe om. Vi må ha avtaler med grunneiere og det må på plass før vi vet noe mer, sier Magne Skarperud

Sverre Sæther i Nissedal har tro på at det skal bli et samarbeid med grunneierne, selv om det så langt er liten interesse.

– Signalene er at vi har dem med på laget, så jeg utelukker ikke at vi skal greie det.

I Tokke er de optimistiske når det gjelder løyper neste år.

– Det blir spennende å se. Vi har i hvert fall et klart mål om å greie det avslutter, Gunnhild Austjord.

Så langt er Vinje den eneste kommunen i Telemark der snøskuterkjøring er lovlig.

 • Stenger Bjørntvedtvegen

  Bjørntvedtvegen i Skien frå krysset Bjørntvedtvegen og Kjørbekkdalen til krysset Bjørtvedtvegen og Trommedalsvegen blir stengt i minst ein time grunna berging av to vogntog. Politiet er på staden.

 • Vogntog sperrar trafikken i Siljan

  Eit utanlandsk vogntog har mista kontrollen på svært glatt underlag i bakkane frå Holtesletta og ned mot Siljan sentrum og står på tvers og sperrer for annan trafikk. Politiet er på veg til staden. Veg trafikksentralen er varsla.

 • Forsinket søppeltømming

  Stort snøfall, slaps og is gjør tømmingen av avfallsdunker ekstra tung og vanskelig, melder Renovasjon i Grenland. Det kan bli noen forsinkelser, og de ber folk være tålmodige. Renovatørene kommer så snart de kan.

 • Vannlekkasje på Herkules

  Vannet fosser inn på kjøpesenteret Herkules i Skien. NRKs journalist på stedet forteller at det lekker vann ned fra taket ved butikken Bjørklund. Det jobbes på spreng for å få stoppet vannet.

  Vannlekkasje på Herkules
  Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK