NRK Meny
Normal

Mest snø i Drangedal det siste døgnet

Nesten en halv meter snø på ett døgn skaper store problemer i Sør-Norge. Sørlandsbanen er stengt, fly er forsinket og det er vanskelige kjøreforhold. Mest snø fikk Tørdal i Drangedal.

Mest snø i Tørdal

Det var helt hvitt på målestasjonen Postmyr i Drangedal mandag formiddag etter snøfallet. Her kom det mest nedbør det siste døgnet.

Foto: Odd Øigard

Også natt til mandag har det kommet store snømengder i deler av Sør-Norge.

Odd Øigarden som måler nedbøren på Postmyr i Drangedal forteller til NRK at det er helt hvitt ute nå.

– Viss en brøyter ofte nok, så går det an å holde snøen unna. Men nå er det vanskelig.

En oversikt fra Meteorologisk institutt mandag formiddag viser at enkelte steder på Østlandet og Sørlandet har fått nesten en halv meter snø på ett døgn fra søndag morgen til mandag morgen.

Postmyr i Drangedal har fått hele 47,6 millimeter nedbør i løpet av det siste døgnet. Nelaug i Aust-Agder har fått 45,3 millimeter nedbør, Sirdal i Vest-Agder 44,0 millimeter og Finsland i Vest-Agder 41,5 millimeter.

En tommelfingerregel er at 1 millimeter nedbør tilsvarer 1 centimeter nysnø, men det er avhengig av temperatur.

Strømstans

På Sørlandet har flere tusen husstander mistet strømmen i helgen som følge av snøen. Mandag morgen var antallet på vei nedover, men Agder Energi opplyser at de har 2.300 kunder som er berørt av strømstans.

Skal du reise med fly mandag, bør du sjekke om flyet går når det skal.

– Det snør og vi brøyter i vei. Det vil bli enkelte forsinkelser i flytrafikken til og fra Oslo Lufthavn, melder flyplassen på Twitter mandag morgen. Passasjerer bes sjekke avinor.no og møte opp som normalt før reiser.

Ved Bergen lufthavn er det også en rekke forsinkelser fordi brøytemannskapene sliter med å rydde rullebanen. Flere avganger er inntil halvannen time forsinket på morgenen. Rullebanen kan bli stengt i perioder på inntil 20 minutter. Fungerende lufthavnsjef Øysten Skaar opplyser til NRK at det trolig blir flere brøytestopp utover formiddagen.

Også på Torp Sandefjord lufthavn var det forsinkelser i trafikken mandag morgen.

Sørlandsbanen stengt

Heller ikke togtrafikken går på skinner mandag. På Sørlandsbanen er strekningen mellom Drangedal i Telemark og Sirdal i Vest-Agder stengt for togtrafikk på grunn av de vanskelige værforholdene.

Natt til mandag ble toget som dro fra Kristiansand klokka 4.45 ble stående fast på Nelaug og kom seg ikke videre på grunn av vind og snø, melder Fædrelandsvennen. De 30 passasjerene måtte sendes videre med buss mot Oslo.

I Oslo skapte også store snømengder problemer i høyden for T-banen til Holmenkollen og Frognerseteren. Også en leddbuss som ble satt inn istedenfor T-banen, kjørte seg fast.

Flere steder har det skjedd uhell på glatt og vanskelig føre, men det er ikke meldt om alvorlige personskader. Mange steder er det kaos fordi busser og andre kjøretøy står fast i snøen.