NRK Meny
Normal

Snø i flere fylker: – Kjør forsiktig

Like sikkert som at julaften kommer hvert år, blir det også kaos når den første snøen kommer flere steder. Tirsdag formiddag snør det på store deler av Østlandet.

Riksvei 23 i Røyken

Snøføre: Slik så det ut på riksvei 23 ved avkjøringa til Hyggen i Røyken tirsdag morgen.

Foto: Knut Brendhagen

Tirsdag morgen og formiddag faller den første snøen flere steder i flere fylker, og det meldes om glatte veier. Selv om folk i høyden for lengst har ønsket det hvite gull velkommen, vil innbyggere i lavere strøk i dag få sin første snødose.

– Det snør flere steder, men det skal gi seg ved lunsjtider. Det er ikke de helt store mengdene som skal komme, men det er snakk om to til fire centimeter, sier meteorolog Marit Berger tirsdag morgen.

Snøvær i Skien

Biler og busser kjørte forsiktig over Klyvesletta i Skien tirsdag morgen.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Været blir bedre
Snø over Oslo sett fra Ekeberg

Snøen hadde lagt seg som et lite dryss over Oslo tirsdag morgen.

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Blir snøen liggende?

– Temperaturen går opp i løpet av dagen, så i nærheten av kysten vil nedbøren gå over til sludd og regn. Lenger opp i landet blir snøen liggende litt, sier Berger.

I Sirdal i Vest-Agder har det falt 11 centimeter nysnø tirsdag morgen. Oppe i fjellet ved Haukeliseter har det falt 20 centimeter. Geilo har fått 7 centimeter.

– Ikke kjør med sommerdekk

Allerede mandag gikk Meteorologisk institutt ut og advarte om vanskelige kjøreforhold, spesielt i ytre strøk. Fylkene det er snakk om er Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark og Østfold. Det vil komme mest sør for Oslo.

Kristian Gislefoss

Meteorolog Kristian Gislefoss sier snøen tirsdag vil komme overraskende på mange.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Meteorologene oppfordrer bilister som fortsatt har sommerdekk om å la bilen stå.

– Vi veit av erfaring at den første snøen ofte kommer overraskende på folk. Det blir ofte en del uhell fordi en ikke er vant med slike kjøreforhold. Vi oppfordrer derfor folk som skal ut og kjøre nå, om å kjøre forsiktig, seier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

Kan fryse på bakken

Meteorolog Rafael Escobar Løvdal sier til NTB at været tirsdag morgen igjen kan skape problemer natt til onsdag, spesielt i Østfold.

– Prognosene viser at snøen etter hvert går over til sludd og regn mange steder. Men vi kan ha utfordringer i bakkant av snøværet med nattefrost tirsdag kveld, hvor våt veibane kan fryse til. Vi kan oppleve store forskjeller. Vi ser også at det er fare for tåke på østsiden av Oslofjorden, slik at fuktighet fra luften kan sette seg på iskald bakke inn over Østfold i
løpet av natt til onsdag, sier han.

 • Riksveg 36 open for trafikk

  Rv. 36 er nå open for trafikk nord for Slåttekåstunnelen mellom Ulefoss og Gvarv. Vegen kan bli stengt i korte periodar på grunn av berging av eit vogntog.

 • Riksveg 36 stengt

  Rv. 36 er stengt på grunn av berging av vogntog nord for Slåttekåstunnelen mellom Ulefoss og Gvarv.

 • Må koble ut strømmen

  Skagerak nett melder at 12 abonnenter var uten strøm i morges. Flere steder må linjenettet kobles ut for å fjerne is og snø. Selskapet er fremdeles i full beredskap og har tre helikoptre klar som går opp så snart været tillater det.

  strømnett med snø
  Foto: Bjørn Harry Schønhaug
 • Dirigering på Rv. 36

  Lastebilen som havnet i grøfta like ved Helgen, må lastes om før den kan taues bort. Vegtrafikksentralen har ikke fått noe klokkeslett for når dette skal skje, men sier veien blir stengt i ett løp og trafikken dirigert under omlastingen.

  Lastebil i grøfta Rv. 36 Nome
  Foto: Anne Lognvik / NRK