NRK Meny
Normal

Hekta på Aage fra første plate

23. januar er det 100 år siden Aage Samuelsen ble født i Skien. Han var kjent som en karismatisk religiøs leder i pinsemenigheten Maran Ata og en stor musiker. For Robert Nesheim har Aages musikk betydd nesten alt.

Robert Nesheim

Robert Nesheim fra Siljan spilte med Aage Samuelsen i 11 år og sier musikken hans har betydd mye.

Foto: Roald Marker / NRK

Fra Robert Nesheim hørte den første Aage-plata på 60-tallet har han vært hekta på musikken hans. Etter hvert førte det til at han spilte med Aage i 11 år.

I denne tida opplevde de mye sammen, blant annet det som skulle være en dobbeltkonsert med Åge Aleksandersen i Namsoshallen i 1983. Han husker episoden godt.

Åge Aleksandersen

Da den ene Åge måtte kaste inn håndkleet, tok den andre Aage over.

Foto: Knut Nedrås / Scanpix

– Meningen var at skulle Aage Samuelsen skulle spille først, deretter Åge Aleksandersen. Men sånn gikk det ikke.

I en serie programmer på radio skal NRK i den nærmeste tida se nærmere på hva han sto for, både sosialt, religiøst og ikke minst musikalsk. Mange av platene hans kom høyt på VG-lista.

Aage Samuelsen med sølvplate og bursdagskake i 1980.

Aage Samuelsen med sølvplate og bursdagskake i 1980.

Foto: NTB / SCANPIX

– Hva har Aage betydd musikalsk for deg – du spilte jo med ham i mange år?

– Jeg vet ikke hvor mye timer, dager og år jeg har brukt på Aage-musikken, men den har gitt meg så mye at jeg kan ikke forklare det.

Robert Nesheim forteller at Aage Samuelsen kunne spille veldig mange instrumenter, men det var først og fremst sologitaren som kjennetegnet ham. En gang skal Robert Normann ha blitt intervjua og spurt om han ikke var den beste gitaristen i Norge. Da skal han ha svart: Nei, det er Aage Samuelsen.

– Hvordan tok du imot budskapet da Aage var død?

– Det gikk veldig innpå meg, Det var trist, sier Robert Nesheim.

Musikkfest for Broder Aage

 • Kjøper USA-ambassade

  Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen, som eier eiendommer, hotell og hytter i Kragerø, har kjøpt den tidligere USA-ambassaden i Oslo sentrum. Salget er ikke bekreftet, men Finansavisen skriver at er skrevet salgskontrakt. Prisen skal være ca 500 mill kroner.

 • Snøscooterløyper kartlegges

  Snøscooterløypene i Vinje skal kartlegges i ein ny nasjonal database. –Dette vil ha stor verdi for politi og redningstjeneste, sier rådgiver Simon Storøy hos Fylkesmannen i Telemark. Det er miljødirektoratet som lager oversikten over løypetraseene.

 • Knakk stolpe-slo hull i hustak

  Et vogntog fullasta med søppel fikk ved 3-tiden i natt sleng på hengeren, som deretter traff og knakk en telefonstolpe som slo hull i taket på en enebolig rett ved E134 i Høydalsmo. To minutter seinere kjørte en ny lastebil i grøfta på samme sted. –Veien var såpeglatt, sier politiet.

 • Politiet ber om tips etter overfall

  Politiet etterlyser tips etter overfallet på en 12 år gammel gutt på Kjørbekkhøgda i Skien i går kveld. 12-åringen ble kjørt til legevakta med smerter i brystet. Politiet skal i dag avhøre 12-åringen for å finne de som sparket og slo gutten.