NRK Meny
Normal

Smir mens jernet er varmt

RAULAND (NRK): I ei lita brun bu i Rauland står en 22-åring og banker og slår i metall. Han lager et instrument som mange kanskje har glemt.

Laster Giphy-innhold

– Det er et veldig spesielt instrument som flere burde spille, sier Simen Iversen.

En kreativ start

Det er folkemusikkinstrumentet munnharpe Iversen smir i den lille brune bua i Rauland. Bruken av sagblad og smijern har blitt en stor del av hverdagen til 22-åringen.

Munnharpe

«EGENSNEKRA»: Simen Iversen spiller kun på sine egne hjemmelagde munnharper.

Foto: Rebekka Røed / NRK

– Interessen fikk jeg etter et smiekurs jeg var på, og så har det bare ballet på seg, forteller Iversen.

Kurset var såpass spennende at den første munnharpen til Iversen ble laget av blant annet deler fra en støvsuger.

– Jeg kan vel kalle det for en dårlig «heime-mekk», men den funket tross alt, forteller han og ler.

Nysgjerrige

Blant venner og bekjente har interessen for folkemusikkinstrumentet spredt seg. De hjemmelagde harpene har blitt etterspurt av flere i området. Det gjør hobbyen enda morsommere, forteller Iversen.

Munnharpe

PROSESS: Det er litt av en prosess og smi ei lita munnharpe

Foto: Rebekka Røed / NRK

– Flere har blitt mer nysgjerrige på instrumentet etter jeg begynte å smi, sier han.

Det tar seks til syv timer å smi en enkelt munnharpe, så det er ikke få timer Iversen har tilbrakt i den lille bua. Han har nemlig en stor samling med «hjemmelaga» harper.

– Oi, Jeg har ikke helt tellingen på hvor mange munnharper jeg har lagd, men det ligger på godt mellom 50–100 stykker, sier Iversen.

Bytt ut gitaren

Munnharpen har røtter som går tilbake til 1800-tallet. Det er ikke mange på samme alder som Iversen som har sett eller hørt om instrumentet, og det må gjøres noe med mener han.

Munnharpe

FOSSIL: Jernet begynner å forme seg, men munnharpe er det ikke helt ennå.

Foto: Rebekka Røed / NRK

– Det er så mye mer ved det lille instrumentet enn folk flest tror. Den har et ufortjent dårlig rykte. Mange tenker at det bare er «boing-boing» og ikke noe mer, men munnharpa må man øve med på lik linje med andre instrument, sier Iversen.

Selv har 22-åringen vært med i flere konkurranser. Han har blant annet vunnet Kappleikane 2 ganger på rad med sine egne harper. Det har gjort at instrumentet har blitt litt mer populært på blant annet bygdefest.

Blir munnharpen dratt opp av lomma på for eksempel nachspiel?

– Ja, absolutt! Det blir godt kok med munnharpe på nachspiel, så det er bare å bytte ut gitaren, oppfordrer Iversen.

 • Månadstak for tyngre køyretøy

  Fylkesrådmannen i Telemark tilrår at det blir innført passeringstak på bompasseringar for tyngre køyretøy som er utstyrt med elektronisk brikke. Dei vil da bli fakturerte for maksimalt 60 passeringar i månaden slik ordninga er for lettare køyretøy.

 • Samanslåing av NAV-kontor

  Den 20. desember skriv NAV-kontora i Nome, Sauherad og Bø under på ein avtale om å slå saman kontora. Hovudkontoret skal ligge i Bø, mens Ulefoss får avdelingskontor og Sauherad ein kontorstad som kan brukast ved høve.

  NAV-skilt
  Foto: Pål Tegnander / NRK
 • Vil endre lov om erstatning

  Ap vil endre lova om valdsoffererstatning for å sikre at folk faktisk får pengane. I enkelte saker har Kontoret for valdsoffererstatning avslått å utbetale erstatning. Stortingsrepresentant for Telemark, Lene Vågslid, seier det er urimeleg.

  Lene Vågslid
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Ti avgangar på TimeEkspressen

  Frå 8. januar det blir ti avgangar i døgnet tur-retur Notodden–Oslo. Det stadfestar tilsette i TimeEkspressen Linje 1 til Telen. Trafikkleiar Torolf Kasin seier det blir ti avgangar mot seksten som det er i dag. I helgene blir det inga forandring.