NRK Meny
Normal

Smak av honning

Det blir mye god honning av dårlig sommervær.

Bier
Foto: DAVID STOBBE / REUTERS

Det er godt håp for honningproduksjonen. Varme og fuktig jord etter en våt sommer ser ut til å gi mye god og søt honning.

Biene arbeider iherdig med å samle inn nektar fra røsslyngen. Hobby-birøkter Knut Øyvang fra Bamble har holdt på med bier i 5-6 år, og er godt fornøyd lyngtrekket hittil i år.

- Røsslyng er hovedtrekkplanten, og på denne tiden av året er det der vi får honningen fra. I år er Røsslyngen ekstra fin, og består av mange mange blomster hvor bienen finner mye nektar.

 

Knut Øyvang
Foto: Veronica Westhrin / NRK

 

Elendig fjorår

Øyvang sier at han tror den dårlige sommeren er årsaken til at lyngen ser ekstra flott ut i år.

- I fjor var den helt elendig. Da måtte vi fore biene med sukker.

Biene trekker tilbake til kuben sin og lager honning av nektaren. Og skal man utforske bikuber, lønner det seg å ta på seg beskyttelsesutsyret.

- Ja det kan være greit. Man behøver ikke å invitere til å bli stukket, smiler Øyvang.

Han åpner en av kassene hvor bienen holder til, stikker hånden nedi, og viser frem søt, gul og gyllen honning som sitter i vokscellene i kasseveggen.

Røsslyng
Foto: Veronica Westhrin / NRK

Forseglet og moden

Honningen blir høstet om noen uker. Da er alt forseglet og modent. Det betyr at biene har fjernet mye av fuktigheten og vannet, slik at honningen er slik du kjenner den.

Så er det iallfall noen som har grunn til å være fornøyd med det dårlige været vi har hatt i sommer.

- Tja..jo til en viss grad. Hvis det er årsaken til at vi har så bra lyngtrekk nå, så får vi vel si det, ler Øyvang.