NRK Meny
Normal

Ordfører: – Statsbudsjettet dekker ikke prisøkninga

ROBEK-kommuner jubler ikke etter å ha sett regjeringas forslag til statsbudsjett.

Hans Sundsvalen

Hans Sundsvalen, Arbeiderparti-ordfører i Sauherad, sier kommunen tapte fire millioner kroner da Solberg-regjeringa fikk gjennom sitt forslag i fjor. Han er ikke begeistra for det som kommer i år heller.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Bø og Sauherad er to Telemarks-kommuner med svært krevende økonomi. Begge er på den såkalte ROBEK-lista. Det vil si at kommuneøkonomien er satt under statlig administrasjon.

Kommunene i Norge får til sammen 7,3 milliarder kroner hvis regjeringas budsjettforslag blir vedtatt i Stortinget.

Bø-ordfører Olav Kasland (Venstre) tror ikke det er nok med overføringer fra Staten for å få en bedre kommuneøkonomi.

– For å komme ut av ROBEK-lista må vi ikke bruke mer penger enn det vi har. Det kan hende vi får hjelp fra statsbudsjettet, men det er det for tidlig å vite, sier Kasland. Kommunen skal få Telemarkforsking for å se nærmere på hvilke muligheter budsjettforslaget gir.

– Mindre til distriktene

I nabokommunen Sauherad heiste de ikke flagget da finansminister Siv Jensen fortalte hva kommunene kunne vente seg.

– Det er nærmere tretti prosent av disse milliardene som går til ekstraoppgaver og øremerka tiltak, sier ordfører Hans Sundsvalen (Arbeiderpartiet).

Han har merka seg at det er mindre til distriktene og til fylkeskommunen i regjeringas forslag. Sundsvalen er sikker på at det betyr mindre aktivitet i distriktene. Han peker spesielt på Innovasjon Norge som får mye mindre overføringer.

– Bare aktivitetene i sentrale strøk vil få bedre vilkår.

– Regjeringa har ikke noe valg

Olav Kasland

Bø-ordfører Olav Kasland (Venstre) tror kommunen er på stø kurs ut av ROBEK-lista.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Kasland er optimist. Han har tidligere sagt at Bø skal være ute av ROBEK-lista i løpet av 2016, og det tror han fortsatt på.

– Kommunen må sette tæring etter næring. Vi har en plan, og det ser ut til at vi skal greie det, sier Bø-ordføreren.

Sundsvalen er ikke like optimistisk. Han ser helt klart at de må kutte i noen tilbud i Sauherad. Målet er å være ute av ROBEK-lista i 2017.

– Det er enkelte avdelinger som vil merke kutta. Slik må det være når budsjettet øker med 1,4 prosent mens prisøkninga er på tre prosent.

Sundsvalen er ikke bekymra for utgifter i forbindelse med flere flyktninger.

– Regjeringa har ikke noe valg. De må overføre penger til dette.

Kasland er helt sikker på at de pengene kommer. Han viser til dugnadsinnsatsen alle må være med på i forbindelse med flyktningkatastrofen.

– Det er ekstremt viktig at vi får disse pengene, slår han fast.

 • Fann sakna kvinne

  Kvinna på 92 år som var meldt sakna i Seljord er komen til rette. Ho er funnen av Røde Korsmannskap ikkje langt frå institusjon. Kvinna var kald, og blir sjekka på legevakt.

 • Kvinne sakna i Seljord

  Politiet etterlyser ei 92 år gamal kvinne, som er sakna frå ein institusjon i Seljord. Kvinna brukar rullator, opplyser politiet.

 • Mindre steinras på E134

  Det har gått eit mindre steinras på E134 mellom Seljord og Brunkeberg, melder politiet. Raset sperrar deler av den eine køyrebana. Vegtrafikksentralen er varsla.

 • Avtale om Krokan turisthytte

  Norsk Industriarbeidermuseum skal overta den gamle turisthytta på Krokan i Tinn for å utvikle eigedomen som eit historisk kulturminne. NIA har underteikna ein intensjonsavtale med Helbergstiftelsen om kjøp av Krokan, som har vore turisthytte sidan 1871.

  Krokan Turisthytte overtas av Norsk Industriarbeidermuseum
  Foto: Rita Engedalen, NIA