NRK Meny
Normal

Slik var sammenslåingsdebatten

SKIEN (NRK): Politikere fra store deler av fylket møttes i kveld til debatt om kommunereformen.

Debatt i Ibsenhuset

Panelet fra venstre: Hedda Foss Five, Gry-Anette Rekanes Amundsen, Bjørn Sverre Birkeland, Solveig Sundbø Abrahamsen, Robin Kåss.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Valglogo

Premisset var klart: Bør det bli færre enn dagens 18 kommuner i Telemark?

Debattantene var innom flere ulike temaer, og Senterpartiets Bjørn Sverre Birkeland var tidlig ute med å si at han var imot reformen, og mener den dreper distriktene.

Birkeland er mot de fleste reformer

– Folketallet synker i småkommunene

Skiensordfører Hedda Foss Five var uenig med Birkeland, og mener et signal på at en kommunereform er nødvendig er at folketallet i de små kommunene synker.

Foss Five: – Små kommuner vokser minst

– Slutt å se på kommunegrensene

Ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Porsgrunn mente hele kommunereformen har startet i feil ende, og ba politikerne tenke utvikling og vekst framfor kommunegrenser.

Kåss: – Fokuset er feil

– En reform for framtida

Politikerne som er for reformen, blant annet Gry-Anette Rekanes Amundsen fra Fremskrittspartiet sa at dette er en reform for framtida, og savnet ungdommens engasjement. Ida Riis-Johansen fra Senterungdommen var i salen, og fikk hjelp til å vise at engasjementet blant ungdommen var til stede.

Politikerne etterlyser ungdom - ungdommen svarer

– Grenland må være motoren

Solveig Sundbø Abrahamsen fra Seljord og Høyre sa at Grenland burde gå foran i reformen, og bli en motor i fylket. Hun mener en stor kommune i Grenland vil gi bedre samarbeid og mindre kjekling, som igjen gjør regionen attraktiv for næringslivet.

Grenland er en motor

– Ikke bedre lokaldemokrati i små kommuner

Et annet argument motstanderne mot reformen hadde, var at det ble bedre lokaldemokrati i små kommuner. Nærhet til politikerne, og at hele kommunen var representert i kommunestyrene ble brukt som argumenter. Hedda Foss Five fra Skien lot seg ikke overbevise.

Ikke bedre demokrati i små kommuner

Gikk du glipp av debatten? Du kan se hele debatten når du vil her:

 • E18 åpen igjen i Bamble

  E18 ved Dørdal i Bamble er nå åpen i begge retninger etter berging av vogntoget. Føreren har forklart at det var en unnamanøver for et dyr som var grunnen til utforkjøringa, men politiet anmelder nå forholdet.

 • E18 stengt ved Dørdal

  E18 er nå stengt ved Dørdal i Bamble på grunn av berging av vogntoget som har kjørt i grøfta. Politiet opplyser at det ikke skal ta lang tid å fjerne vogntoget.

 • Vogntog i grøfta I Bamble

  Politiet er på vei til E18 ved Dørdal i Bamble hvor et vogntog har kjørt i grøfta. Trafikken blir dirigert på stedet, men det er ikke personskade. Bilen må imidlertid berges ut av grøfta.

  Vogntog i grøfta
  Foto: Veronica Westhrin / NRK
 • Nye tekstar om Vinje

  Vinje-senteret har invitert forfattarar til å skrive nye tekstar om 200-årsjubilanten A.O. Vinje. Først ut er Kjartan Fløgstad, fortel dagleg leiar Kristian W. Rantala ved Vinje-senteret. Heile veka kjem det nye tekstar på nettsidene deira.

  Kjartan Fløgstad
  Foto: Finn E. Våga / Stavanger Aftenblad