NRK Meny
Normal

Slik var sammenslåingsdebatten

SKIEN (NRK): Politikere fra store deler av fylket møttes i kveld til debatt om kommunereformen.

Debatt i Ibsenhuset

Panelet fra venstre: Hedda Foss Five, Gry-Anette Rekanes Amundsen, Bjørn Sverre Birkeland, Solveig Sundbø Abrahamsen, Robin Kåss.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Valglogo

Premisset var klart: Bør det bli færre enn dagens 18 kommuner i Telemark?

Debattantene var innom flere ulike temaer, og Senterpartiets Bjørn Sverre Birkeland var tidlig ute med å si at han var imot reformen, og mener den dreper distriktene.

Birkeland er mot de fleste reformer

– Folketallet synker i småkommunene

Skiensordfører Hedda Foss Five var uenig med Birkeland, og mener et signal på at en kommunereform er nødvendig er at folketallet i de små kommunene synker.

Foss Five: – Små kommuner vokser minst

– Slutt å se på kommunegrensene

Ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Porsgrunn mente hele kommunereformen har startet i feil ende, og ba politikerne tenke utvikling og vekst framfor kommunegrenser.

Kåss: – Fokuset er feil

– En reform for framtida

Politikerne som er for reformen, blant annet Gry-Anette Rekanes Amundsen fra Fremskrittspartiet sa at dette er en reform for framtida, og savnet ungdommens engasjement. Ida Riis-Johansen fra Senterungdommen var i salen, og fikk hjelp til å vise at engasjementet blant ungdommen var til stede.

Politikerne etterlyser ungdom - ungdommen svarer

– Grenland må være motoren

Solveig Sundbø Abrahamsen fra Seljord og Høyre sa at Grenland burde gå foran i reformen, og bli en motor i fylket. Hun mener en stor kommune i Grenland vil gi bedre samarbeid og mindre kjekling, som igjen gjør regionen attraktiv for næringslivet.

Grenland er en motor

– Ikke bedre lokaldemokrati i små kommuner

Et annet argument motstanderne mot reformen hadde, var at det ble bedre lokaldemokrati i små kommuner. Nærhet til politikerne, og at hele kommunen var representert i kommunestyrene ble brukt som argumenter. Hedda Foss Five fra Skien lot seg ikke overbevise.

Ikke bedre demokrati i små kommuner

Gikk du glipp av debatten? Du kan se hele debatten når du vil her: